7.6.2023

Harjoituksien tavoitteet

Ohjaajan käsikirjassa on jokaisen harjoituksen alussa lueteltu lyhyesti harjoituksen tavoitteet. Nämä tavoitteet ovat ohjaajan apuna tehtävien hahmottamisessa. Niitä ei ole tarkoitus kertoa ryhmälle. Harjoitusten taustalla olevien teoreettisten käsitteiden sijalle on pyrittävä muodostamaan selvä arkikielinen ilmaus.

Päivän aloitus

Ohjaajaparin päivät alkavat ennen ryhmäläisten tuloa. On tärkeää, että ohjaajapari on huolehtinut käytännön asioista ennen ryhmäläisten tuloa, jotta he ovat vastaanottamassa ja toivottamassa osallistujat tervetulleiksi. Kunkin osallistujan on tunnettava olevansa tervetullut.

Verkkototeutuksessa ohjaajien kannattaa liittyä tapaamiseen ensimmäisellä kerralla 30 minuuttia ennen osallistujien tuloa ja testata verkkoyhteyksien sekä käytettävän verkkoalustan toimivuus. Myös muilla kerroilla ohjaajien on syytä tulla "linjoille" hyvissä ajoin ennen osallistujia.

Päivä aloitetaan aina lyhyellä lämmittelykierroksella. Sen aikana osallistujat voivat keskustella esimerkiksi ryhmässä jaettujen oheismateriaalien ja informaatiolähteiden käytöstä tai siitä, mitä ovat tehneet urasuunnitelmiensa suhteen. Myös ohjaajapari voi kertoa jotakin omista kokemuksistaan. Tavoitteena on luoda mahdollisimman turvallinen ja luonteva ilmapiiri heti alusta alkaen. Päivän alussa tehdään myös lyhyt yhteenveto siitä, mitä asioita kyseisenä päivänä käsitellään.

Päivän lopetus

Kunkin päivän päätteeksi jaetaan päivän aiheeseen liittyvä oheismateriaali ja käydään keskustelua siitä, millaisia ajatuksia päivän aiheet ja harjoitukset ovat herättäneet osallistujissa. Lopuksi tehdään lyhyt yhteenveto käsitellyistä asioista ja siitä, mitä seuraavana päivänä on odotettavissa. Jos ryhmä toteutetaan niin, että yhden päivän aikana käydään läpi useampia jaksoja, ei eri jaksojen välissä tarvitse tehdä ohjelmaan merkittyjä päivän aloitus- ja lopetusharjoituksia.

Aikataulussa pysyminen

Päivät on hyvä aloittaa ja lopettaa ajallaan. Jos joku osallistujista myöhästyy, hänet on toivotettava tervetulleeksi ja huolehdittava siitä, että hän pääsee mukaan ohjelmaan. Lähitoteutuksessa tämä tapahtuu parhaiten niin, että toinen ohjaajista jatkaa harjoituksen ohjaamista ja toinen selvittää osallistujalle aiemmin käsitellyt sisällöt. Verkkototeutuksessa ohjaaja kertoo lyhyesti aiemmin käsitellyt sisällöt.

Aikataulussa pysyminen koko ohjelman ajan on tärkeää intensiteetin säilyttämiseksi. Kokemusten mukaan osallistujat arvostavatkin aikataulussa pysymistä. Aikataulussa pysymisellä varmistetaan, ettei tärkeitä aihealueita jää käsittelemättä. Harjoituksiin annetaan Ohjaajan käsikirjassa selkeät ja tehokkaat ohjeet sekä etukäteen määritelty aika, jota ei mielellään saa ylittää. Ohjaajan kannattaa harjoitusten aikana antaa väliaikatietoja ajan kulumisesta, jotta osallistujat osaavat käyttää aikansa tehokkaasti. Keskustelut venyvät helposti pitkiksi ja ohjaaja voi harkinnan mukaan antaa joihinkin harjoituksiin lisäaikaa, sillä kaikki keskustelut, jotka palvelevat ohjelman tavoitteita, ovat tärkeitä eikä niitä kannata katkaista aikataulussa pysymisen takia. Sovituista aloitus- ja lopetusajoista kannattaa kuitenkin pitää kiinni.

Aikataulussa pysymisen kannalta on tärkeää, että informaatiohaastatteluun osallistuvan henkilön kanssa on sovittu haastattelun ajankohdasta jo ennen kurssin aloittamista. Haastattelusta kannattaa sopia henkilökohtaisesti haastateltavan kanssa. Muistutukseksi voi lähettää Kutsu informaatiohaastatteluun -sähköpostin. Katso sähköpostimalli käsikirjan liitteistä (pdf).  

Osallistujan työkirja

Ohjelman aikana osallistujat tekevät runsaasti tehtäviä työkirjoihinsa. Koska työkirjan tehtävät liittyvät oleellisesti muuhun työskentelyyn, ne on hyvä tehdä tässä käsikirjassa esitetyssä järjestyksessä. Käsikirja sisältää ohjeet siitä, milloin työkirjan tehtävät on ohjeistettava ja suoritettava. Työkirjasta löytyy myös lisätietoja eri aihealueista.

Tietolaatikoiden jälkeen olevia pohdintatehtäviä voi käyttää seuraavan päivän tai jakson alkulämmittelyn apuna. Työkirja muistiinpanoineen toimii Työuran uurtaja® -ryhmän jälkeen osallistujien henkilökohtaisena urahallintaoppaana.

Muistettavaa ennen ryhmän alkua

Lähitoteutuksessa:

  • varaa ryhmätilaan fläppitaulu sekä fläppipaperia
  • varaa erivärisiä paksuja tusseja
  • varaa maalarinteippiä fläppien kiinnittämiseksi seinälle
  • varaa tyhjää paperia (A4)
  • varaa riittävästi työkirjoja
  • varaa alkuharjoitusta varten 3–4 kuvaa
  • varmista, että toinen ohjaaja tietää ryhmästä ja aikataulusta
  • varmista haastateltava 2. jaksolle informaatiohaastattelua varten

Verkkototeutuksessa:

  • lähetä osallistujan työkirjat osallistujille
  • lähetä sähköpostikutsu, jossa annetaan ohjeet ja linkki ryhmätapaamisiin sekä oma puhelinnumero ongelmatilanteiden varalle. Kerro, että kameroita pidetään tapaamisten aikana auki.
  • valmistele käytetystä verkkoalustasta riippuen helposti näytön kautta jaettavat materiaalit esimerkiksi Powerpoint- tai Howspace-ohjelmaan (esimerkiksi kuvat alkuharjoitusta varten). Ryhmän vetämistä helpottaa, jos kokoaa valmiiksi kaikkien osallistujien nimet sekä päivien aikataulun helposti jaettavaan muotoon.
  • testaa itse yhteyden toimivuutta ja harjoiteltava pienryhmähuoneisiin jakoa verkkoympäristössä
  • sovita toisen ohjaajan kanssa yhteen aikataulu ja työnjako
  • pyydä haastateltava 2. jaksolle informaatiohaastattelua varten