7.6.2023

Työuran uurtaja® -ryhmämenetelmä on suunniteltu työntekijöiden ja esihenkilöiden uranhallinnan, osaamisen kehittämisen ja henkisen hyvinvoinnin tueksi nopeasti muuttuvassa työelämässä.

Ryhmään osallistuminen lisää mahdollisuuksia löytää onnistuneita uraan liittyviä ratkaisuja ja vahvistaa kykyä selviytyä mahdollisista vastoinkäymisistä. Näillä on myönteisiä vaikutuksia myös työssä suoriutumiseen sekä koko organisaation toimintaan. Menetelmän sisältöjen suunnittelussa on hyödynnetty asiantuntijatietoa liittyen muutoksissa oppimiseen, työssä jaksamiseen, motivaatioon ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseen.

Työuran uurtaja® -ryhmämenetelmän tavoitteena on:

  1. kehittää uranhallintataitoja
  2. kehittää muutoshallintataitoja
  3. kannustaa työuraan liittyvien tavoitteiden ja ratkaisujen suunnittelua
  4. edistää henkistä työhyvinvointia ja työssä jatkamista
  5. ehkäistä työuupumusta ja masentuneisuutta
  6. ehkäistä erityisesti työperäisten psyykkisten ongelmien vuoksi tapahtuvaa ennenaikaista eläkkeelle siirtymistä
  7. vahvistaa elinikäisen oppimisen näkökulmaa
  8. vahvistaa työssä suoriutumista
  9. toimia työkaluna työterveyden ylläpidon ja edistämisen sekä henkilöstön kehittämisen parissa työskenteleville.

Työuran uurtaja® -ryhmämenetelmä on henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon yhteinen työkalu. Ohjausyhteistyö ja työpaikoilla tapahtuva toteutus tarjoavat mahdollisuuden jakaa tietoa toimijoiden kesken esimerkiksi organisaation muutosten henkilöstövaikutusten ennakoimiseksi ja tarpeiden kartoittamiseksi.

Myös osallistujille voidaan välittää ryhmän aikana tietoa työpaikan tarjoamista mahdollisuuksista työterveyden ja -kyvyn ylläpitämiseksi, työjärjestelyjen ja urasuunnittelun avuksi sekä tarvittaessa ohjata osallistuja edelleen muihin terveyspalveluihin. Ryhmän aikana tehtyjä suunnitelmia voidaan hyödyntää kehityskeskusteluissa työuraan, itsensä kehittämiseen ja työhyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.

Ryhmän työskentely aloitetaan valmiin ohjelman mukaisesti osallistujien uraan liittyvien tavoitteiden keskinäisestä peilailusta ja henkilökohtaisten vahvuuksien tunnistamisesta. Ohjelman lopussa jokainen osallistuja luo lähitulevaisuutta koskevan suunnitelman oman uranhallinnan ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tavoitteena on, että osallistuja laatii konkreettisia toimia sisältävän suunnitelman ja sitoutuu sen toteuttamiseen.

Uraa tarkastellaan prosessina, jossa muuttuviin tilanteisiin ja haasteisiin vastaaminen on mahdollista muun muassa kouluttautumisen ja oppimisen avulla. Ohjelman aikana tutustutaan elinikäisen oppimisen ajatukseen, tunnistetaan omia oppimis- ja kehitystarpeita ja asetetaan itselle kehittymistehtäviä. Elinikäisellä oppimisella tarkoitetaan paitsi elämänpituista oppimista myös elämänlevyistä oppimista: eri ympäristöissä opittuja taitoja ja tietoja voidaan siirtää ja soveltaa uusiin tilanteisiin.

Ohjelmassa kiinnitetään huomiota muutoksenhallintaan ja työssä kohdattaviin vastoinkäymisiin. Tutkimuksissa vastoinkäymisiin varautumisen on havaittu ehkäisevän uranhallinnan ongelmiin liittyvää masentuneisuutta. Kun mahdollisiin uraesteisiin ja -ongelmiin varaudutaan etukäteen, osallistujat kykenevät toimimaan uransa kannalta rakentavasti silloinkin, kun alkuperäiset suunnitelmat eivät toteudu. Ajattelutapana vastoinkäymisiin varautuminen helpottaa näkemään erilaiset muutostilanteet mahdollisuuksina. Vastoinkäymisiin varautumisen aiheiksi ohjelmassa on valittu ongelmia, joiden on havaittu olevan yhteydessä muun muassa työuupumuksen kehitykseen.

Ohjelmassa mietitään ratkaisuja myös siihen, miten tasapainoa työn ja levon sekä työn ja muun elämän välillä voisi edistää siten, että oman elämän hallinta ja kokonaishyvinvointi paranevat. Koska itsensä toteuttaminen ja omien työhön liittyvien tavoitteiden toteutuminen lisäävät hyvinvointia, voi työ olla parhaimmillaan merkittävä voimavara.