Siirry suoraan sisältöön

Vinkit työkalupakin käyttöön omassa työyhteisössä

Katso alta ideat ja materiaalit siitä, miten voit hyödyntää Mielenterveyden työkalupakkia ja edistää sen käyttöä omassa organisaatiossasi 

ttl-pakki-pakki-auki

Työntekijä: “Löysin työkalupakista kiinnostavan työkalun, joka kannattaisi mielestäni ottaa käyttöön omalla työpaikallani. Mitä teen?”

  • Kerro työkalusta esihenkilöllesi tai työpaikkasi HR-henkilölle lähettämällä linkki työkalun sivulle.
  • Hyödynnä Valitse työkalu -testiä, joka auttaa valitsemaan teidän työyhteisöllenne sopivan työkalun.
  • Voit hyödyntää ja toimittaa eteenpäin työkalujen käyttöönotto -materiaalia, josta selviää työkalujen käyttötarkoitukset ja mahdollisuudet.

Lataa työkalupakin käyttöönotto -materiaali (pdf) 

HR-toimija: “Työkalupakista pari työkalua istuisi meidän tavoitteisiimme ja toimintaamme. Minun pitää perustella johdolle työkalujen käyttöönotto. Mitä teen?”

Työhyvinvoinnin ongelmat ja poissaolot mielenterveyssyistä haastavat työelämää, ja siksi työpaikkasi johto on varmasti kiinnostunut kuulemaan, miten asiaa voisi käsitellä työpaikalla. Työkalut ovat myös yksi tapa varmistaa, että työssä ei ole riskejä terveydelle ja hyvinvoinnille. Nykyaikainen johto ymmärtää mielenterveyden merkityksen työssä ja tarkastelee lisäksi henkilöstön voimavaroja osana työpaikan strategisia tavoitteita. 

Maksuttomat työkalut soveltuvat osaksi työkykyjohtamista. Niiden avulla on mahdollista muun muassa kartoittaa nykytilannetta työpaikalla, tarkentaa ymmärrystä työpaikkaselvityksessä tai työhyvinvointikyselyssä nousseista asioista, hankkia lisäeväitä prosesseihin tai kehittämiseen, sisältöjä koulutuksiin tai tuottaa pysyviä toimintamalleja.

Ota avuksi materiaali, josta selviää työkalujen käyttötarkoitukset ja mahdollisuudet sekä erilaisia käyttöönoton prosesseja. 

Lataa työkalupakin käyttöönotto -materiaali (pdf) 

Esihenkilö: “En ole oikea henkilö edistämään työkalujen käyttöönottoa omassa organisaatiossani, mutta tiedän että tarvetta olisi. Mitä teen?”

Lataa työkalupakin käyttöönotto -materiaali (pdf) 

Tärkeintä on päästä alkuun

Työyhteisön hyvinvoinnin kehittäminen – ja myös näiden työkalujen käyttö – on parhaimmillaan pitkäjänteinen projekti. Tärkeintä on kuitenkin päästä alkuun.

Jokin työpaikan yksikkö tai tiimi voi esimerkiksi kokeilla työkalua matalalla kynnyksellä. Mikäli työkalu koetaan hyväksi, voidaan se ottaa laajemmin käyttöön.

Tärkeää on myös huolehtia työkalun käytön juurruttamisesta organisaation rakenteisiin. Se voi edellyttää työkalun mukanaan tuomien muutosten resurssointia, johtamista ja seurantaa.

On myös tärkeää viestiä työkalusta ja sen tarkoituksesta työyhteisölle ymmärrettävästi. Lisäksi on hyvä miettiä sitä, mitä työkalun käyttöönotto tarkoittaa työntekijöiden arjen ja työkäytäntöjen osalta. 

Uusien käytäntöjen juurtuminen työpaikkojen käyttöön voi viedä aikaa. Sitä voi kuitenkin nopeuttaa hyvällä suunnittelulla ja resurssoinnilla.

 

Myös näitä voi olla hyvä pohtia: