Näin meistä tuli yhdessä oppivia

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen terapiapalveluissa oppimisen starttipaketti otettiin käyttöön reilu vuosi sitten. Starttipaketin avulla työyhteisö oppi keskustelemaan osaamisesta ja oppimisesta strategisesti, mutta lähellä, kiinni arjessa.

Lue koko blogi täältä.

Opetustyö on tiukkaa aivotyötä

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen, kun ajattelee opetustyötä?  Opettajan työ on tiukkaa aivotyötä, jossa muistaminen, havaitseminen ja tarkkaavaisuus ovat äärimmilleen virittyneitä, kirjoittaa Työterveyslaitoksen Sari Käpygänjas ja Teppo Valtonen.

Lue Sari käpykankaan ja teppo valtosen blogi täältä.

Hyvä työkaveruus rakentaa yhteistyötä – yhteistyö vahvistaa työkaveruutta

Hyvä työkaveruus rakentaa sosiaalista hyvinvointia sekä yrityksen kasvua ja kehittymistä. Miten johtaa hyvää työkaveruutta? Tähän vastaan Taitava Liideri valmentajat Marianne Hemminki ja Terhi Vesterinen.

LUE MARIANNE HEMMINKIN JA TERHI VESTERISEN BLOGI TÄÄLTÄ.

What I heard sitting in the 5th row at Work Life Forum... (Part 2)

Work 2030 Communications trainee Zama Ferin Shabeer writes about her reflections on the Work Life Forum Finland 2022, and the invaluable insights gained from the keynotes and discussions.

READ THE WHOLE BLOG HERE

What I heard sitting in the 5th row at Work Life Forum... (Part 1)

Work 2030 Communications trainee Zama Ferin Shabeer writes about her reflections on the Work Life Forum Finland 2022, and the invaluable insights gained from the keynotes and discussions.

READ THE WHOLE BLOG HERE

Tulevaisuuden työelämä rakennetaan nyt – Ilmastonmuutos ja digitaalisuus muokkavat työtehtäviä

Kirjoittaja Janne Järvinen vetää digitalisaation missio-kokonaisuutta Business Finlandilla.

LUE KOKO BLOGI TÄÄLTÄ

Kun korona murtautui työelämän megatrendien keskelle

Kevättalvella 2020 pohdinnat työelämän tulevaisuuteen vaikuttavista megatrendeistä saivat hetkeksi väistyä, kun korona murtautui niiden keskelle vieden kaiken huomion, kirjoittaa johtava asiantuntija Sinimaaria Ranki Työterveyslaitokselta. 

Tuliko koronasta työelämän tulevaisuuden uusi käsikirjoittaja?

Lue Sinimaaria Rankin kirjoitus.

Elävän musiikin puute on tuonut näkyväksi sen arvon ja musiikkialan kehittämistarpeet

Elävä musiikki on puuttunut ihmisten elämistä lähes puolentoista vuoden ajan. Onneksi puute on tuonut sen arvon näkyväksi. Elävällä musiikilla ja kulttuurilla tulee olemaan globaalistikin iso rooli korona-ajasta palautumisessa. Toivon, että kaiken seurauksena on rikkaampi, hyvinvoiva, tasa-arvoinen ja korkealaatuinen kulttuuri-ilmapiiri, kirjoittaa SKAALA-hankkeen hankepäällikkö Jaakko Kämäräinen Muusikkojen liitosta.

Lue Jaakko Kämäräisen kirjoitus.

Kirteko 2030 -hanke päättyy, työelämän kehitys jatkuu

Kirteko 2030 -hankkeessa tehtävänä oli tukea ja vauhdittaa seurakuntatyöpaikkojen tuottavuutta ja työhyvinvointia edistäviä toimia ja vahvistaa työn murroksessa niiden yhteistoimintaan ja luottamukseen perustuvaa työkulttuuria. Hanke päättyy, mutta työelämän kehitys jatkuu, kirjoittaa Kirkon työmarkkinalaitoksen neuvottelupäällikkö Ulla Westermarck.

Lue Ulla Westermarckin kirjoitus.

Osaamisen kehittäminen ja hyödyntäminen lähtee osaamisen tunnistamisesta

Tämän päivän ja huomisen nopeatempoisessa työelämässä menestyvät ne, joilla on kyky ja halu uudistua ja ajatella toisin. Tämä koskee niin organisaatioita kuin yksittäisiä työntekijöitäkin. Yhä kiristyvässä kilpailussa työn arjessa tapahtuva innovointi organisaation on menestyksen perusta, kirjoittaa STTK:n työelämäasiantuntija Erkki Auvinen.

Lue Erkki Auvisen kirjoitus.

Mitä jokaisen työpaikan tulisi tietää alustoista?

Työterveyslaitoksen tutkija Laura Seppänen kirjoittaa digitaalisista alustoista, joista itseasiassa moni on osa jokaisen meidän arkipäivää. Alustoja on olemassa ja niitä kehitetään useisiin eri tarpeisiin, myös työn ja työntekijän kohtaamiseen.

Lue Laura Seppäsen kirjoitus.

Mitä koronan kiihdyttämä digiloikka ja tekoälyn hyödyntäminen kertovat tulevaisuuden työstä?

Työterveyslaitoksen erikoistutkija Tiina Kalliomäki-Levanto esittelee kirjoituksessaan Digitaalisesta työdatasta hyvinvointia -hanketta ja sen tuloksia. Hankkeessa on selvitetty koronan vaikutusta ammattikorkeakoulun opetushenkilöstön työhön Moodle-datan avulla. Tutkimuksessa on hyödynnetty tekoälyä datan analysoinnissa.

Lue Tiina Kalliomäki-Levannon kirjoitus.

Työelämän ikigain jäljillä

TYÖ2030-ohjelman tavoitteena on rakentaa Suomeen maailman parasta työelämää. Huhtikuussa 2021 ohjelman johtajana aloittaneen Sanna Kulmalan mukaan maailman paras työelämä on sellaista, jossa työ on jokaisen oikeus ja hyvinvoinnin lähde ja jossa työelämään voi osallistua omalla tavallaan joustavasti ja osallistuminen tuo elämään merkitystä ja iloa.

Lue Sanna Kulmalan kirjoitus.

Työelämää alustoilla Kysymyksiä ja vastauksia

Miten ja minne alustataloudessa hoituvat verot sekä muut työnantajan ja työntekijän velvoitteet? Miten sosiaaliturvalainsäädäntö huomioi alustatyön? Entä työsuojelun näkökulma? Kohti työtä 2030 -webinaarisarjan kolmas jakso, Työelämää alustoilla, herätti jälleen paljon kysymyksiä katsojilta. Lue tästä blogipostauksesta vastaukset kysymyksiin, joihin webinaarin aikana emme ehtineet vastata.

Lue blogi alustatyöstä täältä.

5+1 oivallusta tulevaisuuden työelämästä: "Rönsyily on hyvästä. Ei tarvitse keskittyä vain yhteen asiaan."

Miten futuristi Perttu Pölönen sparrasi nuoria, jotka voittivat #muntyö2030-somehaasteen? Blogissa parhaat palat oman jutun löytämisestä, päätösten tekemisestä ja siitä, kuinka tärkeä osa identiteettiä työ lopulta on.

Lue blogi oivalluksista täältä.

Osatyökykyisyys ja työhön paluu - Kysymyksiä ja vastauksia

Miten työntekijään pidetään yhteyttä sairasloman aikana? Miten työn keventäminen vaikuttaa palkkaan? Kohti työtä 2030 -webinaarisarjan toinen jakso synnytti katsojissa paljon hyvää keskustelua ja lisäkysymyksiä, joihin kaikkiin ei ehditty webinaarin puitteissa vastaamaan. Koostimme kysymyksiä ja niiden vastauksia blogin muotoon.

Lue blogi osatyökykyisyydestä ja työhön paluusta täältä.

TYÖ2030-ohjelma on välisatamassa - tule mukaan!

Hyvä työelämä perustuu muun muassa luottamukseen, yhteistyöhön ja yhdessä oppimiseen. Maailman parhaan työelämän rakentaminen jatkuu vuonna 2021, kirjoittaa TYÖ2030-ohjelmajohtajana toiminut Terttu Pakarinen.

Lue blogi TYÖ2030-ohjelman etenemisestä täältä.

Hyvän työelämän tekijät ja näkijät 

Tule mukaan kehittämään suomalaisesta työelämästä maailman parasta! Luottamus kantaa työn murroksen, teknologian ja koronan haasteissa. Miltä hyvä työelämä näyttää ja tuntuu, bloggaa TYÖ2030-ohjelman ohjelmajohtaja Terttu Pakarinen.

Lue blogi työelämän kehittämisestä täältä.

Tehdään tulevaisuus yhdessä

Mitä tarkemmin työntekijöitä kuunnellaan, sitä varmemmin ideat nousevat työn arjesta ja haasteista. Onnistumisia saa myös kopioida. Juuri niin teemme TYÖ2030-ohjelman johtamisverkostossa, bloggaa verkoston vetäjä Ari Rämö.

Lue blogi johtamisverkostosta täältä. 

Työmarkkinajärjestöillä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden työelämään

Voimme ohjata työelämän muutoksia ja olla itse aktiivisesti rakentamassa uudenlaista työelämää. TYÖ2030-ohjelma tarjoaa yrityksille ja organisaatioille mahdollisuuksia jakaa hyviä käytäntöjä ja saada tukea omaan kehittämistyöhön, bloggaavat Anu Sajavaara ja Juha Antila.

Lue blogi työelämän kehittämisen mahdollisuuksista täältä.