Työhyvinvoinnin startti

Suomi on täynnä kiireisiä yrittäjiä ja työntekijöitä, jotka eivät ehdi kehittää työnhyvinvointia, vaikka juuri jatkuvan kiiren ja kuormistuksen takia syytä olisi.

Työhyvinvoinnin startti on vertaisoppimiseen perustuva matalan kynnyksen koulutuskokonaisuus, jonka voi toteuttaa esim. Howspace-verkkoalustalla. Koulutuskokonaisuus on tehty TYÖ2030 -ohjelmassa, eikä sen käyttäminen maksa mitään. 

Tältä sivulta löydät koulutusohjelman pääpiirteet, fasilitaattorin konkreettisen ohjekirjan sekä muut materiaalit, jotka kannattaa ladata talteen omalle koneelle.

Kenelle?

Startti on suunnattu yrittäjille, esihenkilöille tai työhyvinvoinnista vastaaville henkilöille. Olennaisinta on, että ryhmän osallistujat ovat samalta alalta tai painivat samantyyppisten haasteiden kanssa. Vertaiskokemukset ja tuki tekevät jokaisesta Työhyvinvoinnin startista ainutlaatuisen.

Mitä?

Työhyvinvoinnin startti kestää 3 viikkoa. Sen aikana osallistujat määrittelevät oman tai työpaikkansa tärkeimmät työhyvinvoinnin kehityskohteen ja askeleet sen ratkaisemiseksi. Startti on räätälöity helpoksi henkireijäksi kiireen keskellä. Koulutus kasvattaa työn imua ja antaa työkaluja ratkoa myös haasteita, jotka tuntuvat epämääräisiltä ja vaikeasti tartuttavilta. Osallistua voi silloin, kun itselle parhaiten sopii.

Koulutukseen voi osallistua kerrallaan 5-10 henkilöä. Tällä osallistujamäärällä kaikki ehtivät hyvin mukaan keskusteluun.

Lataa Työhyvinvoinnin startin konsepti täältä.

Teemat:

  • Työn vaatimus- ja voimavaratekijät
  • Työn imun lisääminen
  • Palveleva johtaminen
  • Työn tuunaaminen

Miten?

Työhyvinvoinnin startti tapahtuu verkkoalustalla kolmen (3) viikon aikana. Suosittelemme käyttämään Howspacea, mutta myös muu yhteiskäyttöön tarkoitettu digitaalinen yhteisöalusta on mahdollinen. 

Koulutuselementtejä on kolme (3):

  • asiantuntijan orientoivat videoalustukset
  • ajattelua ja keskustelua ohjaavat viikkokysymykset keskusteluineen
  • vertaisryhmän videotapaamiset, joita on kahdesti viikossa.

Videoalustukset voi katsoa ja kysymyksiin vastata viikon aikana silloin, kun itselle parhaiten sopii. Ryhmän videotapaamiset ovat viikon alussa (1h) ja viikon lopussa (1/2h). Jokaisen viikon alussa alustalle tulevat uudet kysymykset vastattaviksi. Tapaamisajat voi räätälöidä osallistujaryhmän mukaan. 

Koulutuksen rakenne ja kysymyspatteristo on tehty kiireisten osallistujien mutta ennen kaikkea aivojen ehdoilla.

Jokaiselle viikolle on 3 x 3 erilaista kysymystyyppiä:

  1. Ensin on 3 orientoivaa, lämmittelevää kysymystä
  2. Sitten 3 ajattelua haastavaa ratkaisukeskeistä kysymystä
  3. Lopuksi on 3 luovempaa, jopa rentouttavaa kysymystä

Koulutusta voi vetää ammattifasilitaattori tai organisaation sisäiset työelämän kehittäjät. Erityisosaamista työhyvinvoinnista ei tarvita.

Fasilitoijia voi olla 1 tai 2. He käyttävät noin 3-5 työpäivää valmisteluihin ja kolmen viikon aikana noin 30 minuuttia päivittäin fasilitointiin tapaamisten lisäksi. 

Lataa Työhyvinvoinnin startin järjestäjän ohjekirja ja koulutuksen sisällöt täältä. 

Kiinnostuitko? Saat linkit asiantuntijavideoihin ja materiaaleihin ottamalla yhteyttä:

Laura Sarparanta
Työelämän kehittämiskonsultti
TYÖ2030
laura.sarparanta@ttl.fi