Työelämän ikigain jäljillä
Keskiviikkona 5. huhtikuuta 2021
Ikigai on japania ja tarkoittaa elämisen iloa, syytä olemassaoloon. Ikigain tavoittelun ja löytämisen sanotaan tuovan elämään merkitystä ja onnea – ja niiden myötä terveyttä ja menestystä. Ikigai löytyy risteyskohdasta, jossa kohtaavat se, mitä rakastaa, se missä on hyvä ja se, mitä maailmassa tarvitaan ja millä voi ansaita palkkansa.
Juuri tuohon risteyskohtaan kutsun sinut mukaan rakentamaan Suomeen maailman parasta työelämää. Sellaista, jossa työ on jokaisen oikeus ja hyvinvoinnin lähde. Jossa työelämään voi osallistua omalla tavallaan joustavasti ja osallistuminen tuo elämään merkitystä ja iloa.
Meillä on tähän vahvat lähtökohdat. Olemme maailman onnellisin kansa, joka on onnistunut rakentamaan maailmanluokan koulutusjärjestelmän, neuvolapalvelut ja eläketurvan. Onnistuminen tässä tavoitteessa edellyttää, että löydämme keinoja työpaikoilla toisaalta tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja toisaalta pysyä mukana ja sopeutua alati ja yllättäenkin muuttuvassa maailmassa. Tähän tarvitaan yhteistyötä ja luottamusta, uteliaisuutta ja oppimista sekä rohkeutta yrittää.
TYÖ2030-ohjelma starttasi hetkessä, jossa työn ja työelämän kehittäminen on ajankohtaisempaa kuin ehkä koskaan.
Monilla työpaikoilla pohditaan nyt sitä, miten töitä tehdään koronan jälkeisessä ajassa. Etätöitä on tehnyt viime vuodesta yli miljoona suomalaista. Nyt kun pakkoetätyö-maalisuora häämöttää, oman organisaation toimintaan sopivia ratkaisuja etsitään niin, että tulevilla työtavoilla maksimoitaisiin etätyössä löytyneet hyödyt ja minimoitaisiin haitat.
Kysyimme TYÖ2030-johtamisverkostolta pinnalla olevia aiheita omaan suunnitteluun liittyen. Kärkeen nousivat henkilöstön jaksamisesta, oppimisesta ja yhteisöllisyydestä huolehtiminen. Erityisesti nuorten työntekijöiden tukea halutaan lisätä. Myös organisaation luovuuden ja innovoinnin tueksi pohditaan useassa organisaatiossa uudenlaisia ratkaisuja.
TYÖ2030 ja LUT:n yhteistyössä toteutetaan Fast Expert Teams -kokeilu, jossa uuteen työnteon normaaliin haetaan ratkaisuja monialaisissa asiantuntijatiimeissä. Tiimit työskentelevät neljän viikon ajan ja tuotoksia pääsemme jakamaan kesäkuussa. Toukokuussa sukellamme lisäksi tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin työssä sekä käynnistämme lukuisia uusia toimiala- ja aluehankkeita nykyisten 15 rinnalle.
Käsillä oleva työn murros koskee meitä kaikkia, mutta ei samalla tavalla. Joustavuus on lähtökohtana myös ohjelmaan osallistumiselle. Haluamme tarjota monenlaisia mahdollisuuksia tulla mukaan oman organisaation tarpeiden mukaan.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Sanna Kulmala
Ohjelmajohtaja
- Etusivu
- Tietoa ohjelmasta
- Tulevaisuusvuoropuhelu
- Työkaluja
- Huomisen johtajuus
- Työelämän tilannekuva
- Hybridityö, etätyö ja lähityö (HELP)
- Hyvinvointia työstä 2030-luvulla
- Kohti työtä 2030 -webinaarit
- MEADOW-tutkimus
- MEADOW ICT-alan juttusarja
- Suvujaa aivotyötä opetusalalle
- Työelämäfoorumi Suomi 2024
- Työelämätapahtumia
- Työelämän tilannekuvia
- Työmarkkinajärjestöjen vuoropuhelu digitalisaatiosta
- Työ nyt ja tulevaisuudessa: Eväitä ajatteluun luentosarja
- Viisi ratkaisua tulevaisuuden työelämään
- Viestintä ja kampanjat