- Etusivu
- Mieli, strategia ja työn arki
- Mielenterveyden tuen työkalupakki
- Miten voit? -työhyvinvointitesti
- Palautumislaskuri
- Muutosvalmius-työkalusarja
- Päihdeohjelmatyökalu
- Hyvän mielen työpaikka -materiaali ja valmennus esihenkilöille
- Mieli ja työn muokkaus -verkkokurssi
- Liike & mieli -työkalusarja
- Työuran Uurtaja -valmennus
- Sujuvampaa aivotyötä – työkalu tulossa
- Työkalupakin käyttöönoton tuki
- Mieli ja työ -webinaarisarja
- Kenelle?
- Tietoa ohjelmasta
Työterveyshuollot
Työterveys on avainroolissa työkykyä tukevan työn painopisteen muutoksesta yksilökeskeisestä, ongelmia korjaavasta toiminnasta kohti yhteisökeskeistä, aidosti ennaltaehkäisevää toimintaa.

- Kenelle?
- Työterveyshuollot
Organisaatiotasolla mielenterveyden haasteiden ehkäisy perustuu työolosuhteiden, työn sujuvuuden ja työyhteisön jatkuvaan kehittämiseen. Tämä on juuri sitä, mitä asetus hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista työterveyshuolloilta odottaa.
Oli kyse sitten organisaation arkikäytäntöjen kehittämisestä pidemmällä tähtäimellä tai täsmätilanteista, mielenterveyttä työyhteisössä kannattaa tukea ennakoiden, ei reagoiden.
Organisaatioiden tilanteet ja tarpeet vaihtelevat riippuen esimerkiksi sitä, kuinka paljon mielenterveyden tukemisen hyväksi on jo tehty ja millaisia prosesseja on käytössä. Tarve on usein työkaluille, jotka istuvat työpaikan arkeen ja käytäntöihin luontevasti.
Työkalupakki työterveyshuolloille
Mielenterveyden tuen työkalupakki tarjoaa helppokäyttöisiä ja tutkittuun tietoon perustuvia työkaluja myös työterveyshuollon moniammatillisille tiimeille. Pakissa on työkaluja ennaltaehkäisyn eri vaiheisiin.
Työkalujen teemat liittyvät esimerkiksi esihenkilöiden tukemiseen, sujuvaan aivotyöhön, päihteiden käyttöön, työn muokkaukseen tai palautumisen tukemiseen.
Työterveyshuollon ja esihenkilöiden välinen vuorovaikutus on kehittynyt viime vuosina ja erilaisia esihenkilöille suunnattuja palveluja on kehitetty. Työkalupakista voi poimia tämän työhön tueksi esimerkiksi Hyvän mielen työpaikka -esihenkilövalmennuksen, jossa vahvistetaan esihenkilöiden mielenterveyden tukemisen taitoja.
Painotus on mielenterveyttä tukevien arkikäytäntöjen kehittämisessä. Monet työpaikat kaipaavat arkikäytäntöjen vahvistamiseen työn ja terveyden kumppania – työterveyshuoltoa. Työkalupakki tarjoaakin osaltaan mahdollisuuden syventää työterveysyhteistyötä ja tehdä entistä vahvemmin ennaltaehkäisevää työyhteisöön ja työolosuhteisiin kohdistuvaa työtä.
Työterveyslaitos rakentaa parhaillaan myös toimintamallia henkisen työkyvyn ja mielenterveyden tukemiseen yhdessä Mieli ry:n kanssa. Mallin avulla on mahdollista muun muassa selkiyttää eri toimijoiden rooleja ja kehittää yhteistyötä.