- Etusivu
- Mielenterveyden työkalut
- Miten voit? -työhyvinvointitesti
- Työuupumuksen liikennevalot työyhteisölle
- Työkykyjohtamisen tilannekuva
- Työn voimavarat ja kuormitustekijät -työpaja
- Palautumislaskuri
- Sote-alan palautumislaskuri
- Työpaikan resilienssityökalusarja
- Päihdeohjelmatyökalu
- Liikettä työn mukaan
- Aivotyökartoitus
- Toimintamalli työterveysyhteistyöhön
- Hyvän mielen työpaikka -materiaali esihenkilöille
- Mieli ja työn muokkaus -materiaali
- Työuran uurtaja -materiaali
- Autamme alkuun
- Inhimillinen työelämä
- Tarinoita työkalujen käytöstä
- Mitä on inhimillinen työ – ja miten sitä voidaan tukea työpaikoilla?
- 10 kysymystä mielenterveysongelmien ennaltaehkäisystä työpaikoilla
- Mielenterveyden edistämisessä työpaikoilla tärkeintä on toimiva arki
- Pitovoimaa sote-alan työpaikoille – henkilöstö mukaan työhyvinvoinnin kehittämiseen
- Asiantuntijaryhmä: Yhteisöllisyyden vahvistaminen ruokkii tuottavuutta
- Ajankohtaista
Tuloksia syntyy kuuntelemalla työntekijöitä – lue Visma Real Estaten tarina
Visma Real Estatella ei jätetä yksin
Työpaikalla mielenterveyden haasteet on helpoin selättää ennakoinnilla. Ryhdytään yhdessä toimeen ja tavoite kirkkaana: kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Visma Real Estatella mielenterveydestä puhuminen on arkipäiväinen asia, kertoo HR-johtaja Salla Arvonen.
Miksi päätitte tarttua toimeen mielenterveyden vahvistamiseksi työpaikalla?
Muutama vuosi sitten työhyvinvoinnin lähtötilanne ei ollut kovin hyvä. Päätimme nostaa osaksi Visma Real Estaten strategiaa henkilöstön hyvinvoinnin.
Ajattelen, että jos joku työntekijöistä saa burn outin, niin työnantaja on epäonnistunut. Vika on silloin esimerkiksi johtamisessa, ei yksittäisessä työntekijässä.
Miten lähditte liikkeelle?
Lähdimme juttelemaan henkilöstön kanssa siitä, mikä on pielessä, ja rakentamaan hyvinvointia yhdessä. Kaikki saivat vaikuttaa strategiaan.
Olemme tehneet mielenterveydestä puhumisen arkipäiväiseksi asiaksi. Viestimme on, että kyse ei ole flunssaa kummemmasta asiasta – välillä voi tarvita jaksamisen takia huilia.
Mitä olette muuttaneet työpaikan arjessa?
Toimimme niin, että jokaisella työntekijällä on mahdollisuus tulla kuulluksi ja vaikuttaa. Hierarkioita on tietoisesti madallettu, sillä eihän viisaus asu yksin johdon päässä.
Kerran viikossa lähetetään sähköpostiin kysely siitä, mikä on fiilis tavoitteiden etenemisessä ja onko jotain, mihin tarvitsee apua. Tästä esihenkilö saa raportin. Vähintään kerran kuukaudessa on esihenkilön kanssa one to one -keskustelu, jossa käydään läpi tavoitteet ja mitä kuuluu. Myös HR ja toimari jututtavat koko henkilöstön vähintään pari kertaa vuodessa.
Teemme kerran kuussa etätyön tilannekartoitusta, jossa katsotaan, onko työkuorma sopiva vai tarvitaanko apua, tukea tai ideoita työhyvinvoinnin lisäämiseksi.
Kuvassa: Software Developerit Jarkko Elfving (vas.) ja Kasperi Pruukka. Visma Real Estate on kiinteistöalalla toimiva ohjelmistoyritys, jossa on noin 130 työntekijää.
Mitä olette saavuttaneet ja oppineet?
Henkilöstötyytyväisyys on erittäin hyvällä tasolla, ihmiset ovat sitoutuneita, ja mielenterveyteen liittyviä sairaslomia meillä on todella vähän. Visma Real Estate on ollut korona-aikana yksi konsernin eniten kasvaneista yrityksistä.
Tärkeimpiä oppeja on ollut se, että ihmisiä kannattaa kuunnella tarkalla korvalla.
Mitä haluat sanoa muille työpaikoille?
Parasta on, että näin toimiminen ei maksa mitään: se ei lisää kustannuksia. Loppujen lopuksi viivan alle jää pelkkää plussaa.
Katso videolta, mitä oivalluksia ja hyviä käytäntöjä hr-johtaja Salla Arvonen nosti esiin Työelämän mielenterveysohjelman SuomiAreena-keskustelussa.