Aivotyötä kannattaa kehittää koko työyhteisön tasolla

Suurin osa nykypäivän työstä on tiedolla työskentelyä ja yhteistyön tekemistä. Työtä kuormittavat jatkuvat keskeytykset ja tehtävästä toiseen hyppiminen.

Aivoilta vaaditaan muistamista, perehtymistä, ajattelua, muutoksiin sopeutumista, kykyä ratkoa ongelmia ja tehdä päätöksiä. Samalla ne tarvitsevat työn tekemiseen rauhaa ja taukoja.

Jokainen voi keventää omassa työssä tarpeetonta aivokuormaa. Se ei kuitenkaan yksin riitä, jos työpaikan toimintatavat eivät tue sujuvaa tietotyötä.

Vaikuttavampaa on tehdä muutoksia koko työyhteisön tasolla kehittämällä kognitiivista ergonomiaa. Tarvitaan yhteistä keskustelua ja sopimista siitä, miten työt hoidetaan yhteistyössä ja aivojen hyvinvointia ajatellen.

Mitkä tekijät kuormittavat aivotyötä juuri teidän työpaikallanne? Millaisia ratkaisuja niihin voisi löytää, jotta työnteko olisi sujuvaa, terveellistä ja turvallista? 

Uusi työkalu tulossa loppuvuodesta 2022

Uusi digitaalinen työkalu aivotyön kehittämiseksi julkaistaan loppuvuodesta 2022. Työkalun avulla on mahdollista selvittää työyhteisön aivotyön tilannetta esimerkiksi osana työpaikkaselvitystä tai riskinarviointia. Työkalu korvaa aiemmin Mielenterveyden tuen työkalupakissa olleen Aivotyöpelin.