- Framsida
- Verktygslåda för psykisk hälsa
- Hur mår du? -arbetsvälbefinnandetestet
- Återhämtningsräknare
- Social- och hälsovårdsbranschens återhämtningsräknare
- Verktygsserien för resiliens på arbetsplatsen
- Verktyg för rusmedelsprogram
- Verktyget ”Rörelse enligt arbetets karaktär“
- Kartläggning av tankearbete
- Må bra av jobbet -materialet för chefer
- Psykisk hälsa och anpassning av arbetet -materialet
- Sinne, strategi och arbete
- Om webbplatsen
- Verktygslåda för psykisk hälsa
- Kartläggning av tankearbete
Kartläggning av tankearbete
Identifiera faktorer som belastar tankearbetet i er arbetsgemenskap.
Vad?
Ökar förståelsen för hurdana faktorer försvårar smidigt arbete och orsakar onödig belastning i er arbetsgemenskap. Verktyget styr till gemensam diskussion och fungerar som dokumenteringsplattform.
För vem?
Team av alla storlekar, genomförs antingen på plats eller virtuellt. Till exempel chefen eller teamledaren kan fungera som ledare.
Fördelar?
Med hjälp av verktyget skapar ni en gemensam uppfattning om faktorer som orsakar belastning och startar en diskussion om arbetets organisering och hjärnans välbefinnande i arbetet.
Workshoppens gång
Rekommendationen är att workshoppens ledare förbereder sig inför workshoppen genom att i förväg bekanta sig med innehållet i kartläggningsverktyget.
När ni är färdiga att inleda workshoppen startar ledaren den genom att klicka på öppna verktyget-knappen. Ledaren delar vyn med de övriga deltagarna och arbetet framskrider enligt anvisningarna som ges i kartläggningsverktyget.
I workshoppen ingår:
- Presentation av teman förknippade med tankearbete
- Omröstning om de viktigaste temana (3–4)
- Diskussion om de valda temana och anteckning av observationer
- Överenskommelse om vidare åtgärder
Det lönar sig att utveckla tankearbetet inom hela arbetsgemenskapen
Största delen av dagens arbete består av att arbeta med information och samarbeta. Arbetet belastas av kontinuerliga avbrott och hopp från en uppgift till en annan.
Hjärnan måste komma ihåg, orientera sig, tänka, anpassa sig till ändringar och ha förmåga att lösa problem och fatta beslut. Samtidigt behöver den arbetsro och pauser.
Alla kan lätta på onödig hjärnbelastning i sitt eget arbete. Men det räcker sällan om inte arbetsplatsens rutiner stöder smidigt intellektuellt arbete.
Det är mer effektivt att göra ändringar som påverkar hela arbetsgemenskapen genom att utveckla den kognitiva ergonomin. Det behövs gemensam diskussion och överenskommelser om hur arbetet utförs i samarbete och med tanke på hjärnans välbefinnande.
Experter
Utvecklingschef Tiina Heusala, produktchef Teppo Valtonen, forskare Heidi Lahti och forskningschef Virpi Kalakoski, Arbetshälsoinstitutet
Mer om ämnet
- Databanken för smidigt hjärnarbete erbjuder sätt att hantera informationsöverflöd, avbrott och störningar i arbetsgemenskapen.