- Miten voisit vahvistaa nykyisiä tai löytää työhösi uusia voimavaroja, jotka edistävät innostumistasi ja motivoitumistasi työssäsi? Tällaisia voimavaroja voivat olla riittävä vaihtelevuus työtehtävissä, itsenäisyys ja vaikutusmahdollisuudet, työtovereilta tai esihenkilöltä saatu tuki ja arvostus sekä vastuu ja mahdollisuudet oppia ja kehittyä.
- Mitkä ovat tai voisivat olla sellaisia työn haasteita, jotka innostavat ja motivoivat sinua? Millaisten työtehtävien parissa työskentely auttaa sinua kokemaan itsesi tarmokkaaksi, työllesi omistautuneeksi ja uppoutuneeksi? Vaali näitä tehtäviä ja harkitse vaikka uuteenkin hyppäämistä. Lisää työhösi mielekkäitä haasteita kehittämällä osaamistasi.
- Huolehdi työstä palautumisestasi sekä vapaa-ajalla että tauoilla työpäivän aikana. Varaa aikaa tekemiselle, joka auttaa sinua rentoutumaan ja irrottautumaan henkisesti työasioista. Riittävä uni ja lepo sekä terveelliset elämäntavat tukevat työstressistä palautumistasi ja hyvinvointiasi niin työssä kuin vapaalla. Kestävälle hyvinvoinnille on hyvä, että elämässä on muitakin kannattelevia rooleja kuin työntekijän rooli.
- Pohdi ja kokeile keinoja, jotka auttaisivat sinua unohtamaan työasiat hetkeksi vapaa-ajalla. Esimerkiksi liikunta ja muut itselle mielekkäät ja mukaansa tempaavat harrastukset auttavat monia irrottautumaan töistä.
Keinoja työhyvinvointiin liittyvien kielteisten kokemusten ehkäisyyn ja poistamiseen
- Jaa kokemuksiasi ja keinoja palautumiseen ja stressinsäätelyyn yhdessä työkavereidesi ja läheistesi kanssa. Sosiaalinen tuki on tärkeä voimavara, joka auttaa jaksamaan silloinkin, kun työn vaatimukset ovat korkeita.
- Jos sinulla on jo selkeitä työuupumuksen oireita, muista, että oireiden hoito ei riitä, vaan on tärkeää tarkastella syitä, jotka johtivat työstressin pitkittymiseen ja kasaantumiseen. Kiinnitä huomiota siihen, mikä työssäsi kuormittaa ja mitä liialliselle kuormitukselle voisi tehdä. Pyri etsimään ratkaisuja kuormituksen kohtuullistamiseksi yhdessä esihenkilösi kanssa ja ole yhteydessä myös työterveyshuoltoon.
- Reflektoi omaa tapaasi tehdä töitä. Mikä työssäsi tai muussa elämässäsi mahdollisesti altistaa sinut työuupumukselle tai työriippuvuudelle? Mihin näistä tekijöistä voisit vaikuttaa?
- Keskustele esihenkilösi kanssa. Olisiko mahdollista sopia yhteisiä toimintatapoja, jotka auttaisivat sinua suhtautumaan työhösi rennommin? Esimerkiksi työhön liittyvää viestintää koskevista pelisäännöistä on hyvä sopia työyhteisössä, jotta jokaiselle on selvää, milloin tulee olla tavoitettavissa ja milloin on täysin hyväksyttävää vaihtaa vapaalle.
- Tiesitkö, että työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa selvittämään ja käynnistämään tarvittavat toimenpiteet ongelmallisen tilanteen, mikäli esihenkilön tietoon tulee, että työntekijä kuormittuu työssään terveyttä vaarantavalla tavalla. Kannattaa siis puhua ongelmista!
Täältä löydät lisätietoa ja –näkökulmia työhyvinvointiin ja siitä huolehtimiseen
Podcasteja:
- "Työn imu. Vieraana Jari Hakanen."
- ”Miten irrottaudut työstä?”
- ”Mistä työhyvinvointia korona-aikana?”
- ”Miten lisätä työn imua työpaikalla?”
- ”Näillä keinoin pääset työn imuun”
- ”Itseohjautuvuudesta tuli trendikästä mutta miten sellainen ollaan?”
- ”Työuupumus, siviiliuupumus vai vain uupumus?”
- "Johtaminen on palvelutehtävä"
- ”Kuka tahansa voi uupua”
Luettavaa:
- Työn imusta: https://tem.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-327-575-1
- Työn tuunaamisesta eli oman työn muokkaamisesta työn imun ja
hyvinvoinnin lisäämiseksi: https://www.henry.fi/media/ajankohtaista/tyon-tuuli/tyontuuli_012020.pdf - Työn imun ja työriippuvuuden eroista: https://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/mita-intohimosta-tyohon-seuraa/
- Työuupumuksesta: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00681
- Työssä tylsistymisestä: https://www.verkkopalvelu.ttl.local/tyopiste/kolme-tapaa-tylsistya-tyossa/
- Esihenkilöille keinoa edistää hyvinvointia ja työkykyä: https://www.verkkopalvelu.ttl.local/oppimateriaalit/opas/hyvan-mielen-tyopaikka/
- Vinkkejä työntekijöille ja esihenkilöille henkisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen korona-aikana: https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-henkisen-hyvinvoinnin-tueksi
Voi hyvin!