Främjandet av arbetshälsan och den psykiska hälsan har gått från ord till handling med hjälp av Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet. Under de senaste två åren har man på tusentals finländska arbetsplatser genomfört förändringar som stödjer arbetsflödet och arbetsförmågan genom att utnyttja Verktygslådan för psykisk hälsa. En av hemligheterna bakom populariteten var att verktygen passar in i arbetets vardag och ledarskap.
PRESSMEDDELANDE 14.4.2025
På finländska arbetsplatser har man gjort mycket för att förbättra arbetshälsan, och det har också funnits behov av nya typer av verktyg.
Under två års tid har över 2 600 finländska arbetsgemenskaper och företagshälsovårdsenheter deltagit i Arbetshälsoinstitutets avgiftsfria coachningar och evenemang för att stödja arbetshälsa och psykisk hälsa. Även dessa upplevdes vara nyttiga: 98 procent av deltagarna tänkte använda det de lärt sig i sitt arbete eller på sin arbetsplats.
Under samma period användes de avgiftsfria digitala verktygen och materialen i Verktygslådan för psykisk hälsa cirka 128 000 gånger. Av dessa var Hur mår du?-testet för arbetshälsa det mest populära. Verktygen kan användas till exempel för utveckling av chefsarbetet, hantering av belastningsfaktorer eller utvärdering av organisationens återhämtningspraxis.
– Det pratas mycket om att man borde göra något åt den så kallade psykiska hälsokrisen. Det är glädjande att kunna säga att man nu har skridit till verket uttryckligen ur arbetsgemenskapernas perspektiv och inte ur ett individuellt perspektiv, säger Sara Lindström, projektledare för projektet Verktygslådan för psykisk hälsa vid Arbetshälsoinstitutet.
Hur mår Finland?-undersökningen visar att försämringen av finländarnas arbetshälsa avtog i slutet av 2024. Samma år upphörde även den långvariga ökningen av sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa. Samtidigt pågår omfattande utvecklingsåtgärder på olika nivåer i samhället, och vid sidan av dessa kan utvecklingen av sjukfrånvaron ha påverkats av att personer som lider av hälsoutmaningar lämnat arbetslivet i samband med ekonomiska konjunkturer.
Det finns bara korta stunder för utveckling
På Arbetshälsoinstitutet har man observerat att det ibland är svårt att ta sig tid att förbättra arbetshälsan på arbetsplatserna. Chefer i nyckelroller har vanligtvis omfattande ansvarsområden, och då finns det bara korta stunder för utveckling.
Verktygen i Verktygslådan för psykisk hälsa har fått beröm för att de erbjuder konkret stöd och verktyg för dessa ögonblick. De kan användas som en del av arbetsgemenskapernas vardag både på månadsmöten och efter arbetsplatsutredningar. Till exempel hittade ett storföretag som utför expertarbete konkreta lösningar på utmaningar med återhämtningen med hjälp av Återhämtningsräknaren. Användningen av verktygen synliggjorde också vad som redan var bra i arbetsgemenskapen. På motsvarande sätt gjordes arbetsprocesserna smidigare i en enhet inom välfärdsområdet med hjälp av Verktygsserien för resiliens på arbetsplatsen.
– Psykiskt välbefinnande är en del av arbetsförmågan och dess stöd sker i vardagen på arbetsplatsen som en del av ledarskapet. Detta är inte något särskilt som cheferna bör beakta, utan det handlar om att förbättra arbetets förutsättningar, säger Pauliina Mattila-Holappa, ansvarig direktör för projektet vid Arbetshälsoinstitutet.
Verktygen stöder utvecklingen på arbetsgemenskapsnivå
Verktygen i Verktygslådan för psykisk hälsa fokuserar på förebyggande utveckling som sker i arbetsgemenskapen och som ännu inte är dominerande i frågor om arbetsförmågan.
– Effektiva förändringar i arbetets organisation görs genom gemensam överenskommelse, inte på individnivå. Digitala lösningar hjälper till i utvecklingen, och Verktygslådan för psykisk hälsa är en unik, kostnadsfri helhet för arbetsgemenskaper, säger Sara Lindström.
– Arbetsplatserna har också möjlighet att utnyttja företagshälsovårdens och arbetarskyddets expertis och samarbeta i utvecklingen av arbetshälsan. Nu under projektets förlängningstid har vi utökat utvecklingen så att den även omfattar detta perspektiv i större utsträckning, säger direktör Salla Toppinen-Tanner vid Arbetshälsoinstitutet.
Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa
- Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa ingår i Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet. Projektets finansiering kommer från Finlands program för hållbar tillväxt ur EU:s engångsinstrument för återhämtning (NextGeneration EU) via social- och hälsovårdsministeriet.
- Resultaten gäller projektperioden 16.1.2023–31.12.2024. Projektet pågår fram till april 2026.
- Projektets webbplats (på finska): Verktygslåda för psykisk hälsa
- Bekanta dig med Verktygslåda för psykisk hälsa
Ytterligare information
Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa:
- Ledande expert Pauliina Mattila-Holappa, Arbetshälsoinstitutet, Pauliina.Mattila-Holappa@ttl.fi, +35843 824 4041
- Specialforskare Sara Lindström, Arbetshälsoinstitutet, sara.lindstrom@ttl.fi, +35843 824 4521
- Direktör Salla Toppinen-Tanner, Arbetshälsoinstitutet, salla.toppinen-tanner@ttl.fi, +35846 851 2517
Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet:
- Projektchef, specialsakkunnig Jaana Vastamäki, social- och hälsovårdsministeriet, jaana.vastamaki@gov.fi, 0295163468