keskiviikkona 29.3.2023

Miia_Savaspuro_kuva03 pieni

Miia Savaspuro

Tulevilla kansanedustajilla ja uudella hallituksella on edessään jättimäinen muutos, josta vaalitenteissä on keskusteltu hyvin vähän, jos ollenkaan. Nimittäin työn dramaattinen muuttuminen.

Kyse on systeemisestä muutoksesta, jonka suuruutta ja kokonaisuutta on vaikea hahmottaa. Väestön vanheneminen ja se tosiasia, että työmarkkinoilta poistuu joka vuosi enemmän ihmisiä kuin sinne tulee aiheuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan epäjatkuvuuskohdan, jossa tarjonta ja kysyntä eivät enää kohtaa. Se aiheuttaa rajun työvoimapulan, joka on jo nyt todellisuutta monilla aloilla. Tulevaisuudessa työelämän ja koulutuksen rakenteet murtuvat tavalla, joka koskee kymmeniä tuhansia ihmisiä ja työpaikkoja.

Monissa organisaatioissa käydään tällä hetkellä kovaa kisaa työvoimasta. Työnantajat joutuvat nyt todenteolla miettimään, miten ihmiset saadaan houkuteltua töihin ja pidettyä siellä. Jokaikinen organisaatio joutuu pohtimaan, miksi ihmiset haluaisivat töihin juuri meille. Osaajilla on varaa valita ja se näkyy tavassa, jolla työhön suhtaudutaan. Monilla aloilla osaajat voivat jo nyt sanella ehtonsa. Työnantajan tehtäväksi jää miettiä, mihin kaikkeen se voi suostua. Palkalla voi kilpailla tiettyyn rajaan asti, mutta sen jälkeen ihan muut asiat ratkaisevat: kiinnostavat työtehtävät, mahdollisuus tehdä työtä riittävän omaehtoisesti yhteisöohjautuvissa tiimeissä, työstä saatu palaute, ammattitaitoiset ja mukavat kollegat sekä, ennen kaikkea, johtaminen. Eräs kokenut, asiantuntijoiden ja johdon suorahakuun erikoistunut headhunter kertoi, että nykyisin rekrytointiprosessi keskeytyy jo ensimmäiseen tapaamiseen, jos potentiaalista kandidaattia ei pystytä vakuuttamaan johtamisen laadusta.

Johtajuus ja käsitys johtamisesta on muuttunut viime vuosina radikaalisti. Enää ei ajatella, että johtajuus perustuu yhden ihmisen karismaan ja visioon, ja että se olisi elinikäinen positio. Nopeasti muuttuvassa maailmassa organisaatioiden on pakko muuttua nopeasti itsekin, eikä se tapahdu, jos tulppana seisoo yksi, kaikkitietävä johtaja.

Jos organisaatio haluaa menestyä, sen on pakko ajatella johtajuutta joukkuelajina. On pakko ajatella, että johtajuus ei ole pysyvä positio, vaan väliaikainen palvelutehtävä, jossa tärkeintä on auttaa joukkuetta menestymään. Johtaja on ihmisten ja organisaation tavoitteiden palveluksessa niin kauan, kuin tarve vaatii. Sen jälkeen hän siirtyy muihin tehtäviin ja johtajuuden ottaa joku muu, väliaikaisesti hänkin.

Odotusten ja todellisuuden välissä näyttää kuitenkin vielä olevan ammottava kuilu. Tuoreen Johtajuusbarometrin mukaan peräti 93 prosenttia alle 40-vuotiaista työntekijoistä on kokenut huonoa johtamista. Lähes joka neljäs kokee sellaista tälläkin hetkellä. Johtaminen suomalaisilla työpaikoilla koetaan yhä hierarkkisena, käskyttävänä ja asiakeskeisenä, josta puuttuu empatia, kuunteleminen ja inhimilliset vuorovaikutustaidot.

Nämä ovat aivan liian isoja lukuja sekä taloudellisesti että inhimillisesti. Ne kertovat, että työn murroksen suuruutta ja systeemisyyttä ei hahmoteta vielä kunnolla. Mitä kauemmin vanhoissa ajattelu- ja toimintatavoissa roikutaan kiinni, sitä suuremmat ovat osaamispääomaan, taloudelliseen menestykseen ja työhyvinvointiin kohdistuvat menetykset. Ennen kaikkea se on veitsenisku kansantalouden kasvun ja hyvinvointiyhteiskunnan kestokyvyn sydämeen.

On siis aika ajatella johtajuus uusiksi ja toimeen pitää tarttua heti. Aikaa ei ole hukattavaksi yhtään enempää.

Miia Savaspuro on työelämän muutokseen erikoistunut asiantuntija ja valmentaja. Hänen tavoitteenaan on tehdä työelämästä hauskempaa, vuorovaikutuksesta parempaa ja viestinnästä simppelimpää. Tutustu Miian täältä.

Miia on juontanut myös useamman johtajuusfoorumin. Tallenteet niihin löydät täältä.

johtajuusverkosto_graafinenelementti_2-oranssi-taivas