Huomisen johtajuus -starttipaketti
TYÖ2030 tiedottaa keskiviikkona 15.3.2023
Keskustellaanko teillä johtajuudesta? Näillä vinkeillä eteenpäin!
TYÖ2030-ohjelma on yhteistyössä Suomen Nuorkauppakamareiden kanssa koonnut yhteen tutkimustuloksia johtajuudesta sekä ajatuksia ja näkökulmia Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun voittajilta ja finalisteilta. Lopputuloksena syntyi työkalu niille työelämän toimijoille, jotka haluavat olla askeleen edellä polulla kohti huomisen johtajuutta.
Viime vuonna julkaistun Johtajuusbarometrin mukaan vain viidennes alle 40-vuotiaista on tyytyväinen siihen, miten johtajuus suomalaisessa työelämässä tällä hetkellä ymmärretään.
“Yhteinen keskustelu johtajuudesta voi työpaikoilla olla hankalaa ilman, että joku tuntee joutuvansa tikun nokkaan tai syyllistetyksi ongelmasta. Haasteet vuorovaikutuksessa ja johtamisessa johtavat lopulta henkilöstön työhyvinvoinnin merkittävään heikkenemiseen ja heijastuvat sitä kautta myös tuottavuuteen ja yrityksen kannattavuuteen. Yhteinen ja avoin keskustelu on koko työyhteisön kehittymisen perusta”, sanoo TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala.
Aiempien tutkimustulosten ja haastattelujen pohjalta syntyivät työyhteisöjen keskustelujen avaajiksi ja vuorovaikutuksen edistämiseksi kahdeksan teesiä huomisen johtajuuteen, joiden pohjalta niin esihenkilöt kuin tiimien jäsenetkin voivat käsitellä johtajuutta eri näkökulmista.
Käytännönläheinen keskustelunavaaja työpaikoille
TYÖ2030-ohjelman tavoitteena on vahvistaa yhteistoimintaan ja luottamukseen perustuvaa työkulttuuria. Tätä peräänkuuluttivat myös kokonaisuutta varten haastatellut Suomen Nuorkauppakamareiden Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun voittajat ja finalistit: Johtajuutta ei pidä enää ymmärtää yksinomaan johtajan tehtävänä, vaan johtajuus on jaettua ja sen onnistuminen on koko työyhteisön vastuulla. Luottamuksen rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, ja sitä pitää pystyä luomaan myös tiimin jäsenten välille.
Muita esiin nousseita teemoja olivat pysähtyminen onnistumisten ja oppien äärelle, oman johtajuusmotivaation perimmäisten syiden tarkastelun merkityksellisyys sekä
kriittisen ajattelun vahvistaminen ja mahdollistaminen työyhteisössä.
“Halusimme luoda jotain konkreettista, joka omalta osaltaan edistää suomalaista työhyvinvointia kohti maailman parasta vuoteen 2030 mennessä. Johtajuus on aina työpaikkakohtaista, eikä siinä tulla hetkessä tai ehkä koskaan valmiiksi. Se kuitenkin on varmaa, että johtajuuden kehittämiseen tarvitaan käytännönläheisiä ja uudistumista tukevia keinoja ja innovaatioita nyt ja tulevaisuudessa”, Kulmala päättää.
Tästä on kyse:
- Vuonna 2020 käynnistynyt TYÖ2030-ohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa, ja sen on tarkoitus jatkua yli hallituskausien aiempien kansallisten työelämän kehittämisohjelmien tapaan.
- TYÖ2030-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa sekä kannustetaan kokeiluihin.
-
Julkaisu on kaikkien saatavilla täältä.
Lisätietoja
Sanna Kulmala
TYÖ2030 ohjelmajohtaja
sanna.kulmala@ttl.fi
Sini Havukainen
Toiminnanjohtaja, Suomen Nuorkauppakamarit ry | JCI Finland
sini.havukainen@jci.fi
- Etusivu
- Tietoa ohjelmasta
- Tulevaisuusvuoropuhelu
- Työkaluja
- Huomisen johtajuus
- Työelämän tilannekuva
- Hybridityö, etätyö ja lähityö (HELP)
- Hyvinvointia työstä 2030-luvulla
- Kohti työtä 2030 -webinaarit
- MEADOW-tutkimus
- MEADOW ICT-alan juttusarja
- Suvujaa aivotyötä opetusalalle
- Työelämäfoorumi Suomi 2024
- Työelämätapahtumia
- Työelämän tilannekuvia
- Työmarkkinajärjestöjen vuoropuhelu digitalisaatiosta
- Työ nyt ja tulevaisuudessa: Eväitä ajatteluun luentosarja
- Viisi ratkaisua tulevaisuuden työelämään
- Viestintä ja kampanjat