#muntyö2030
Nuoret odottavat työltä vapautta ja vaikuttamismahdollisuuksia
TYÖ2030 -ohjelma kutsui nuoret mukaan kehittämään tulevaisuuden työelämää #muntyö2030-kampanjan kautta, jonka tavoite oli tuoda nuorten ääni kuuluviin työn ja työhyvinvoinnin kehittämisessä.
Nuorten somekeskustelussa käy hyvin selväksi se, että monet työnantajat ovat suuren murroksen edessä. Työltä kaivataan tulevaisuudessa yhä enemmän vaihtelua ja vaikuttamismahdollisuuksia niin omaan työnkuvaan kuin työskentelytapoihin. Suurin osa nuorista aikuisista haluaa tehdä töitä joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta.
- Tulevaisuudessa mä toivon, että voin tehdä töitä ihan missä vaan. Vaikka ulkomailla. Mun työ ei oikeesti vaatisi sitä, että mun tarvis olla koko ajan paikalla jossain toimistossa, vaan mä voin tehdä kaiken etänä. Työnantaja luottaisi muhun työntekijänä ja mä voisin tehä töitä vaikka toisella puolella maapalloa, kuvailee haasteeseen osallistunut espoolainen Tytti.
– Ennen mulle on ollut tosi tärkeää kouluttautua korkeasti ja päästä hyväpalkkaiseen työhön. Nykyään mulle tärkeintä on se, et mä pääsisin luomaan itselleni mielekkään ja itseni näköisen urapolun. Haaveilen sellaisesta urasta, missä mä pääsisin vaikuttamaan, kuvailee 19-vuotias joensuulainen Lumi.
Lue uutinen #muntyö2030-kampanjasta
Ministerit ja päättäjät vastasivat nuorille
Nuorten näkemykset eivät jääneet vain yksisuuntaisiksi viesteiksi, vaan korkean tason työelämäpäättäjät myös kuuntelivat, kiittivät nuoria arvokkaista ajatuksista ja halusivat vastata nuorille.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen iloitsee nuorten korostamista arvoista ja muistuttaa, että omien urasuunnitelmien suhteen kannattaa pitää mieli avoinna.
– Uralleen voi asettaa erilaisia tavoitteita ja ne tavoitteet voi saavuttaa ammatissa tai työssä, jota ehkä vielä ei ole edes olemassa.
Työministeri Tuula Haatainen korostaa reilun työelämän merkitystä.
– Työelämän pitää olla reilua, työssä pitää voida vaikuttaa työn sisältöön ja on tärkeää, että voi vaikuttaa myös esimerkiksi työaikoihin. On myös tärkeää, että työssä huolehditaan siitä, että työntekijät voivat kehittyä työssään.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, mutta vakuuttaa nuorille, että järjestöillä on tarkoituksena tarjota heille parempi työelämä.
– Suomalainen työelämä saattaa julkisuuden kautta näyttää vähän kovalta ja karulta: on uupumusta, on kilpailua, on kiusaamista. Mutta suomalainen työelämä on paljon mainettaan parempaa. Kaikki varmasti haluavat parantaa työelämän laatua, niin työnantaja- kuin työntekijäjärjestöt, yritykset ja organisaatiot.
Työnantajapuolen näkemystä nuorille tuo Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Jaana Tuominen kiittelee nuorten näkemyksiä ja ajatuksia. Tuomisen mielestä nuoria todellakin tarvitaan.
– Nyt ja tulevaisuudessa kaivataan rohkeutta yrittää itse, muuttaa työelämää, muuttaa maailmaa. Nuorilla on paljon annettavaa ja osaamista suomalaiseen yrityselämään ja työhön yrityksiin.
Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula pitää nuorten esiin nostamia asioita todella tärkeinä, mutta peräänkuuluttaa samalla linkkiä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden välille ja uskoo, että sen avulla voidaan taklata työn murroksen aiheuttamaa polarisaatiota.
– Vastuullisuus, merkityksellisyys, yksilöllisyys - nämä ovat tärkeitä asioita tulevaisuudessa. Uskon, että ne ovat myös työhyvinvoinnin perusrakentamisblokkeja. Mutta jotta ne saavutetaan, haastan kaikkia nuoria miettimään, miten nämä linkitetään myös yritysten kilpailukykyyn, tuottavuuteen, laadukkuuteen ja uusin tuotteisiin. Luulen, että jos me saamme linkin tämän hyvinvointipuolen ja tuottavuuspuolen välille, niin nämä kaikki asiat tulevat toteutumaan”
Lue uutinen päättäjien vastauksista nuorille.
Perttu Pölönen pohti nuorten kanssa tulevaisuuden työelämää
#muntyö2030-somehaasteen voittaneet 18-29-vuotiaat nuoret pääsivät keskustelemaan futuristi Perttu Pölösen kanssa avoimesti ja rennosti tulevaisuuden työstä sekä oman jutun löytämisestä.
Lue sparraushetken oivalluksia blogista.
Marras-joulukuussa 2020 järjestetty #muntyö2030-somehaaste keräsi kaikkiaan kymmeniä videoita ja kuvia sekä satoja kommentteja yli 18-vuotiailta nuorilta aikuisilta. Kokonaisuudessaan #muntyö2030-kampanja saavutti yli puoli miljoonaa näyttökertaa somessa. Somehaasteessa tubettajat innostivat seuraajiaan tekemään lyhyitä videoita omista ajatuksistaan tulevaisuuden työelämään liittyen. Mukana kampanjassa nähtiin vaikuttajat Miska Haakana, Janne Naakka, Jalmari Karvinen, Aaro Huttunen, Tiia Suomalainen, Jesse Pynnönen sekä Anna Länsisalmi-Keisala.
- Etusivu
- Tietoa ohjelmasta
- Tulevaisuusvuoropuhelu
- Työkaluja
- Huomisen johtajuus
- Työelämän tilannekuva
- Hybridityö, etätyö ja lähityö (HELP)
- Hyvinvointia työstä 2030-luvulla
- Kohti työtä 2030 -webinaarit
- MEADOW-tutkimus
- MEADOW ICT-alan juttusarja
- Suvujaa aivotyötä opetusalalle
- Työelämäfoorumi Suomi 2024
- Työelämätapahtumia
- Työelämän tilannekuvia
- Työmarkkinajärjestöjen vuoropuhelu digitalisaatiosta
- Työ nyt ja tulevaisuudessa: Eväitä ajatteluun luentosarja
- Viisi ratkaisua tulevaisuuden työelämään
- Viestintä ja kampanjat