tiistaina 1. tammikuuta 2022

linda neiglick
Linda Neiglick

Lamaantuuko tiimisi, kun pitää luoda uutta? Todennäköisesti, jos luovuutta kaivataan vain kerran vuodessa koko konsernin “ideapäivillä”.

Johtajana voit ruokkia ja vapauttaa tiimin luovuutta tai pahimmillaan toimia isoimpana luovuuden esteenä. Kumpaa teet itse enemmän? Koostin viisi keinoa, joilla voit johtajana edesauttaa luovuutta omassa tiimissäsi. Vinkkejä voi testailla ihan siinä arjessa työtä tehden. Luovuutta kannattaa houkutella esiin muulloinkin kuin kerran vuodessa kehityspäivien iltaohjelmaa odotellessa. Ja näihin ei tarvita edes post-it-lappuja.

Identiteetti – ”mä en ainakaan oo yhtään luova”

Vahvista luovuuden identiteettiä.

Aloitin urani markkinointitehtävissä. Olin opiskellut alaa ja etenin assarista markkinointipäälliköksi muutamassa vuodessa. Sain asioita aikaan ja minuun luotettiin, mutta koinko olevani luova? En lainkaan. Se johtui siitä, että työskentelin mainostoimistojen luovien johtajien kanssa. Olin asiakas, joka tilasi mainostoimistosta ne luovat ideat. Omalla vastuullani oli lähinnä briefit, aikataulut, hyväksynnät ja budjetit. Eli vähän tylsemmät hommat.

Vasta myöhemmin työuralla tajusin, että luovuus onkin yksi vahvuuksistani. Sen oivaltaminen vaati kuitenkin paljon itsetutkiskelua, omiin vahvuuksiin perehtymistä, 360-arvioita ja kollegoiden palautteita ennen kuin uskoin. Enkä varmasti ole yksin. Moni blokkaa oman luovuutensa kuten minäkin tein. Joko vertaamalla itseään muihin (hei vaan taiteilijat, toimittajat ja luovat johtajat) tai kuvittelemalla, että oma työ ei vaadi lainkaan luovuutta. Aika harvassa on kuitenkin ne duunit, joissa ei luovuudelle ole käyttöä.

Luovuus saattaa kuitenkin olla tiimeissä piilossa - kukaan ei oikein usko olevansa luova, kun sitä ei tunnusteta tai houkutella esiin.

Pohdi: Miten voit johtajana vahvistaa omaa ja alaistesi identiteettiä luovina ongelmanratkaisijoina?

Syötteet – ”joko kuuntelit sen podcastin?”

Ruoki tiimin luovuutta.

Toiset ovat luonnostaan uteliaita ja keräävät tietoa eri lähteistä, kysyvät mielipiteitä, sparraavat ja etsivät aktiivisesti vastauksia. Toiset viettävät aikansa aina samoissa medioissa, samojen ystävien ja työtehtävien parissa. Jos itse kuulut uteliaiden joukkoon, syötä keräämäsi mielenkiintoiset löydökset tiimillesi eri keinoin. Ja kutsu myös vieraspuhujia säännöllisesti tuomaan uutta ajateltavaa omalle tiimillesi. Teams on tässä mainio väline, sillä sinne voi tuupata erilaisia ”Voisiko tämä toimia meillä?” tai ”Lukekaa tää artikkeli!” -kehotteita. Se, lukeeko niitä kukaan, onkin sitten toinen asia ja haaste😊

Pohdi: Miten voisit säännöllisesti ruokkia oman tiimisi luovuutta?

Rutiinit – ”mikä työtehtävä innostaa tällä viikolla?”

Anna rutiineilla luovuudelle tilaa.

Aivot rakastavat rutiineja. Rutiinit myös helpottavat työntekoa. Tiimin rutiinit voivat myös yllättäen toimia luovuuden moottorina. Kun rutiinien avulla säästyy aikaa ja vaivaa, vapautuu energiaa myös luovalle ongelmanratkaisulle.

Rutiinit myös luovat turvaa, vähentävät kaaosta ja epätietoisuutta. Jokainen näistä lisää myös luovuuden mahdollisuuksia.

Yksi oman tiimin suosikkirutiineista on ”Viikon positiiviset” eli maanantain tiimipalaverissa jokainen kertoo kaksi asiaa: 1) ”mikä työtehtävä tällä viikolla herättää innostusta/uteliaisuutta?” ja 2) ”mitä työn ulkopuolelta aikoo tällä viikolla tehdä, mikä tuottaa iloa?”.

Kun heti viikon alussa kiinnittää huomion edessä oleviin positiivisiin asioihin, luo samalla itselleen innostusta/uteliaisuutta tulevaa työviikkoa kohden.

Pohdi: Mitkä tiiminne rutiinit edesauttavat luovuutta? Mitkä puolestaan estävät sitä?

Rajat - ”tää on liian vaikea ja monimutkainen”

Fokusoi ja aseta ongelmalle rajat.

Luovuuteen liitetään myös vapaus. Sellaisissa vapaamuotoisissa ”Sit vaan creataan jotain” -sessioissa olen kuitenkin istunut monesti ihan totaalisen jumissa - ilman yhtään järkevää ideaa. Myöhemmin olen huomannut, että ongelman tai tavoitteen rajaaminen suhteellisen tiukasti, tuo kuitenkin parhaimman lopputuleman.

Pohdi: Miten voisit rajata haasteen ja mikä olisi paras tapa ratkoa sitä?

Empatia – ”minulla on idea! ---------- hiljaisuus”

Tunne ihmiset, joiden kanssa teet töitä.

Empatia on nostettu yhdeksi tärkeäksi johtajan taidoksi. Sillä on positiivinen vaikutus myös tiimin innovatiivisuuteen.

Kun tunnet johdettavasi henkilökohtaisesti, tiedät mikä heitä motivoi, mikä innostaa, mikä lannistaa ja mikä saa heidät avaamaan suunsa. Jotkut eivät esimerkiksi halua sanoa ääneen loistavia ehdotuksiaan – varsinkaan jos se tiimin äänekkäin aina varastaa show’n. Kun haluat saada tiimin luomaan uutta, mieti miten saat kaikki osallistumaan ja jokaisen äänen kuuluviin. Itse olen huomannut, että kirjoittaminen toimii hyvin - varsinkin jos jokainen saa tehdä sen omalla ajallaan ilman ryhmäpainetta. Tuotokset voidaan sitten yhdessä ryhmän kanssa kerätä yhteen ja sopia mitkä valitaan toteuttavaksi. Netistä löydät hyviä työkaluja, joilla yhteinen suunnittelu onnistuu samanaikaisesti (myös etänä).

Ja vielä: tutkimuksen mukaan empaattiseksi kuvattujen johtajien tiimeissä 61% kertoi olevansa innovatiivisia – vähemmän empaattisten johtajien alaisista vain 13% koki olevansa innovatiivisia.

Kumpaa joukkoa sinä haluaisit johtaa?


Kirjoittaja Linda Neiglick on luova ongelmanratkaisija, joka työssään Lifeworksilla yhdistelee markkinoinnin, median, asiakasymmärryksen ja valmentamisen oppeja uudeksi liiketoiminnaksi ja johtaa samalla asiantuntijatiimiä.

Lisää aiheesta:
Lifeworks-blogi: Miten luovasti kehität omaa uraasi?
BetterUp: Why creativity isn’t just for creatives and how to find it anywhere

johtajuusverkosto_graafinenelementti_2-oranssi-taivas