TYÖ2030 tiedottaa tiistaina 18. toukokuuta 2021.


TYÖ2030-ohjelma mahdollistaa tällä hetkellä 12 toimialahankkeen ja kolmen aluepilotin toiminnan eri puolilla Suomea. Kehittämishankkeiden tavoitteena on kehittää uusia toimintatapoja, edistää vuoropuhelua ja uudistaa työelämää.

Hankkeiden vetäjät kokoontuivat verkostopäivään 10. toukokuuta jakamaan tietoa ja tilannekuvaa muille osallistujille.  

”Oli mahtavaa päästä kuulemaan kaikesta siitä, mitä hankkeissa on tehty ja vielä tulossa. Toimialat ja alueet ovat onnistuneet luomaan hyvän käsityksen työpaikkojen tilanteesta ja koronakriisin vaikutuksista arkeen. Tämän pohjalta kehitystoimia pystytään kohdistamaan tehokkaasti,” kertoo TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala.  

Työkalu yhteistoiminnan kehittämiseen, Kekseliäät kehittäjät ja paljon muuta 

Päivien aikana kuultiin muun muassa Teollisuusliiton kehittämästä työkalusta, jolla saadaan vertailutietoa yhteistoiminnasta ja paikallisesta sopimisesta. Tavoitteena on luoda yksinkertainen työkalu, jonka avulla yhteistoiminnan tasomittausten tekeminen sekä tiedon analysointi ja vertailu on helppoa ja tehokasta.  

”30 yritystä aloittaa työkalun käytön syyskuussa ja ensimmäiset tulokset saadaan loppuvuonna”, Jarmo Päivä kertoo. 

Työkalu on räätälöity Teollisuusliiton ja teknologiateollisuuden tarpeisiin mutta jatkossa työkalu ja sen eteen tehty työ on vapaasti hyödynnettävissä muillekin liitoille ja aloille. Ohjelmistossa olevat kysymykset on valmisteltu yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.  

Kunta-alan tuottavuutta, tuloksellisuuta ja työelämän laatua kehitetään Kuntatyö2030-kokonaisuudessa, jonka Kekseliäät kehittäjät -hanke rahoitetaan TYÖ2030-ohjelmasta. Hankkeessa kerätään korona-ajan oppeja eri menetelmin, kuten työpajoilla ja haastatteluilla. Hankeen kautta voi saada sparrausta tukemaan kuntien uudistamistyötä.  

Lapin Ely-keskus on toteuttanut Työhyvinvointia digiajassa -kyselyn, jossa haetaan keskeisiä toimenpiteitä korona-ajan käytäntöjen levitykseen. Kyselyn tuloksissa nousivat teemat työhyvinvoinnin kehittyminen, vuorovaikutus ja työturvallisuus. Kysely kertoo, miten etätyö on koettu ja mihin pitäisi kiinnittää huomiota. 

” Vuorovaikutus on vähentynyt etätyössä ja ergonomia tuo haasteita. Kuitenkin suhtautuminen muuttuneeseen tilanteeseen on joustavaa”, tiivistää Olli Lehtoniemi

Kyselyyn vastasi 249 henkilöä eri lappilaisista organisaatioista.  

Verkostopäivien pienryhmäkeskusteluissa jaettiin hyviä toimintatapoja ja pohdittiin hankkeiden onnistumisia mutta myös haasteita ja tuen tarvetta.  

“Palautteissa erityisesti ilahdutti se, että hankehaku oli koettu ketteräksi ja asiantuntija-apua oli Työterveyslaitokselta hyvin saatavissa. Pohdinnan paikka vastaavasti on ohjelman rahoitusjakson pituus, jolta toivottiin pidempää aikajännettä”, Kulmala tiivistää. 

Lisätietoja

TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala
sanna.kulmala@ttl.fi 
p. 040 411 6379