TYÖ2030 tiedottaa tiistaina 18. toukokuuta 2021.


Elokuva- ja tv-tuotantoalalla siirryttiin koronan aiheuttamasta ”selviytymismoodista” nopeasti työvoimapulaan. Suoratoistopalveluiden kulutus on kasvanut ja alalla on pitänyt pystyä vastaamaan suureen kysyntään. Etätyöskentely on luonut haasteita, mutta elokuva- ja tv-alan hankkeessa on alalle löydetty uusia toimintatapoja.

Palvelualojen työantajat Palta, Suomen Journalistiliitto sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme käynnistivät alansa ensimmäisen yhteisen elokuva- ja tv-tuotantoalan hankkeen syksyllä 2020. Hankkeen tavoitteena on kerätä ajankohtaista tietoa alan tilanteesta ja korona-ajan uusista käytännöistä. Lisäksi halutaan tukea alan yrityksiä ja henkilöstöä työn murroksessa ja osaamisen kehittämisessä.

Osana hanketta toteutettiin haastattelututkimus elokuva-ja tv-alan tuotantoyhtiöille ja työntekijöille. Haastatteluita tehtiin yhteensä 14. Tutkimuksessa selvitettiin koronapandemian vaikutuksia alaan sekä alan tulevaisuuteen Suomessa.

Tutkimuksessa selvisi, että etätyöskentely on onnistunut helpommin kuin uskottiin. Esimerkiksi tuotannon jälkityöt tehtiin poikkeuksellisesti etänä. Kuvauspäivien turvallisuus huoletti, vaikka suojautumis- ja turvajärjestelyt suunniteltiin erityisen huolellisesti.

Haastatteluissa nousi esiin varautumisen tärkeys – jatkossakin pitää pohtia vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa tuotanto. Hankkeessa arvellaan, että osa korona-ajan käytännöistä jää pysyviksi – esimerkiksi matkustaminen tulee todennäköisesti vähenemään.

Työskentely hankkeessa jatkuu vuoden 2021 aikana tiiviissä yhteistyössä alan yritysten ja niiden työntekijöiden kanssa. Yhteistyökumppaneina on APFI, SES sekä alan koulutusorganisaatiot. Hanke on saanut rahoitusta TYÖ2030-ohjelmalta.

Lisätietoja

Voit lukea lisää hankkeen kuulumisia tästä Paltan tiedotteesta.

Anu Sajavaara
Projektipäällikkö, Palta ry
anu.sajavaara@palta.fi
puh. 040 705 0939