Liminka_MTO4628_HiRes

Tupoksen koulun opettajien Eija Impiön (vas.) ja Mari Simosen työhaastattelutilanteissa olivat mukana tulevat asiakkaat eli oppilaat.


Oppilaat haastattelemaan opettajaa, nopeasti päihdehoitoon ja seuraavan viikon ruokalista videolle. Limingassa tehdään paljon isoja ja pieniä kehittämistekoja – ja kaikki kirjataan näkyville.

Kun Mari Simonen tuli työpaikkahaastatteluun Limingan Tupoksen koulun maantiedon ja biologian tuntiopettajan tehtävään, tilanne yllätti. Opettajainhuoneessa haastateltavaa odotti koulun rehtori Satu Kemppaisen ja apulaisrehtorin lisäksi myös kolme yläkoulun oppilasta.  Tupoksen koulussa oli ideoitu toimintamalli, jossa oppilaat saavat olla mukana valitsemassa tulevaa opettajaansa.

”Olihan se tavallisesta poikkeava tilanne. Oppilaat olivat haastattelijoina aikuisten kanssa tasaveroisessa asemassa. He kysyivät esimerkiksi, tehdäänkö tunneillani paljon ryhmätöitä ja miten pidän yllä työrauhaa”, Simonen muistelee nyt kolme vuotta myöhemmin. Simonen oli jo toiminut koulussa määräaikaisena tuntiopettajana, ja oppilaat olivat hänelle tuttuja. Haastattelun aikana hän pyrki rohkaisemaan lapsia omalla olemuksellaan ja rentoutui samalla itsekin. Myöhemmin Simonen sai kuulla oppilailta, että he olivat puoltaneet juuri hänen valintaansa. ”En aivan tarkkaan tiedä, miten prosessi eteni, mutta selvästi oppilaille jäi olo, että heidän ääntään kuunneltiin.”

Liminka_MTO4566_HiRes (1)

Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala uskoo, että paras asiantuntemus löytyy usein tekijöistä itsestään. Hankeasiantuntija Kaisa Salmu korostaa ideoiden heittelyssä luottamuksen ilmapiiriä.


Nyt on sinun vuorosi loistaa

Liminka, johon Tupoksen taajamakin kuuluu, valittiin lokakuussa 2022 jo toistamiseen Suomen kekseliäimmäksi kunnaksi. Reilun 10 000 asukkaan kunta Pohjois-Pohjanmaalla on pyrkinyt asemaansa määrätietoisesti.

Taustalla on Hyvä kiertämään -kampanja, jossa kerätään kunta-alan parhaita oivalluksia Tekojen tori -portaaliin. Tämän vuoden aikana Liminka on jättänyt Tekojen torille peräti 68 kehittämistekoa.

Limingan keskustassa Lakeustalolla kunnanjohtaja Pekka Rajala myhäilee tyytyväisenä. ”Tavoitteena on, että kehittämistekoja tulisi laajasti kunnan eri toimialoilta. Tässä on toteutunut yksi kuntamme teemoista, joka on yhdessä tekeminen. Juha Tapion laulun sanoin haluamme tarjota kaikille tunteen: Nyt on sinun vuorosi loistaa.” Hankeasiantuntija Kaisa Salmu komppaa Rajalaa. ”Tästä on tullut meille sydämen asia. Ideana on, että isot ja pienet kehittämisideat ovat yhtä arvokkaita. Osassa ideoista keskitytään kustannusten säästöön tai kunnan työntekijöihin liittyviin asioihin, osassa etusijalla on asiakkaan eli kuntalaisen näkökulma.”

Hyvä esimerkki pienistä teoista kuntalaisten hyväksi ovat perjantaisin julkaistavat ruokalistavideot seuraavan viikon ruoista. Videoita on kuvattu niin keittiöllä kuin kouluilla ja varhaiskasvatuksessakin. Limingassa uskotaan, että ruokalistavideot lisäävät kouluruoan arvostusta. Niihin on lisätty pieniä tietoiskujakin. ”Siinä syntyy myös säästöjä, kun esimerkiksi ruokahävikkiä saadaan pienennettyä”, Rajala huomauttaa. Säästöistä puheen ollen liminkalaiset ovat erityisen ylpeitä yhdestä isosta kehittämisteostaan: mielenterveys- ja päihdepuolen uudesta toimintamallista, jossa pääsee palveluiden piiriin seitsemässä vuorokaudessa. ”Tällä on ollut merkittävä vaikutus myös taloudellisesti. Kun hoitojonot eivät pääse venymään, ongelmatkaan eivät pitkity”, Rajala painottaa.

Ripaus luovuutta ja hassuttelua

Ideat eivät synny tyhjästä, vaan ne tarvitsevat luottamuksellisen ilmapiirin, ripauksen luovuutta ja välillä hassutteluakin. Salmu nappaa nurkasta käteensä sateenvarjon. Se on osa Limingan varhaiskasvatuksen rekrytointikampanjaa, joka toteutettiin Maija Poppanen -hengessä.

”Tiesimme, että varhaiskasvatuksessa avautuu useita työpaikkoja, mutta pätevää henkilökuntaa voisi olla vaikeaa saada. Kehitimme rekrytointikampanjan, jossa potentiaalisille työnhakijoille viestittiin videoiden avulla Limingasta työnantajana jo ennen varsinaista hakua. Teimme työntekijöiden työpäivästä kertovat My Day -videoita.

Hakemuksia saatiin mukavasti. Varsinaisessa työhaastattelutilanteessakin tehtiin asioita eri tavalla: kaikki istuivat ringissä lattialla eikä pöytien takana”, Salmu selvittää.  Hän sanoo, että kampanjan avulla haluttiin ravistella ehkä hiukan pölyttynyttä mielikuvaa kuntasektorista työnantajana. Itse työ on kuitenkin innostavaa ja vielä kiinnostavammaksi sen tekee se, että sitä pääsee kehittämään. Poppas-kampanjan myötä saatiin rekrytoitua pätevät henkilöt. Osa heistä muutti työn perässä Liminkaan Etelä-Suomesta saakka. Se on pienelle kunnalle iso voitto.

Limingan opit jakoon:

1. Kokeile rohkeasti! Idean ei tarvitse olla valmis, kun sitä lähdetään kokeilemaan. Kun ideoi paljon, kömmähdyksiä ja virhearviointejakin sattuu. Yksi tällainen oli Limingan rakennusvalvonnan ilta-aukiolo. Idea oli hyvä, mutta asiakkaat olivat tottuneet päiväasiointiin.

2. Tee kuntatyö ja oma työsi kiinnostavaksi. Poppas-kampanjalla viestittiin varhaiskasvattajien työstä Limingassa esimerkiksi My Day -videoiden keinoin. Erilaisella rekrytointikampanjalla haluttiin herättää myös eteläsuomalaisten hakijoiden mielenkiinto, ja siinä onnistuttiin.

3. Tee ideat näkyviksi sanoittamalla ne. Limingassa ideoita on työstetty yhdessä kehittämistekoklinikalla. Siellä kehittämisteko on sanallistettu, sitä on tarvittaessa hiottu ja sitten se on julkaistu Tekojen tori -portaalissa, jossa se on kaikkien nähtävillä.
 
TYÖ2030 rakentaa parempaa työelämää ja tekee työpaikkojen kehittämistyötä näkyväksi. Opit jakoon -artikkelisarjassa nostetaan esiin hyviä esimerkkejä. Kehittämisen kulttuuri energisoi ihmisiä. Limingan kunnan palveluksessa oli vuoden 2001 lopussa 801 henkilöä.