HUOM. Tätä Usein  kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia -sivua ei päivitetä toistaiseksi.

Päivitetty 18.10.2021. (Julkaistu 15.10.2021) Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia päivitetään tilanteen muuttuessa.


 

Riskinarviointi

Turvavälit

 • Voidaanko turvaväleistä luopua työpaikoilla?

  • Työnantaja päättää turvaväleistä luopumisesta riskinarviointinsa perusteella. Mikäli turvavälit ovat olleet käytössä riskinarvioinnin perusteella, tulisi tähän hallintatoimeen johtaneiden riskien olla pienentyneet, jotta hallintatoimia voidaan keventää.

Maskit ja suojautuminen

 • Pitääkö toimistossa käyttää edelleen maskeja?

  • Työnantaja päättää maskien käytöstä riskinarvionsa perusteella. Vaikka maskien käytöstä luovuttaisiin työpaikalla, niitä kannattaa edelleen tarjota työntekijöiden käyttöön, jos he niitä haluavat käyttää.

 • Voiko tuotantotiloissa luopua maskeista? Ne ovat raskaita käyttää

  • Työnantaja päättää maskien käytöstä riskinarvionsa perusteella. Vaikka maskien käytöstä luovuttaisiin työpaikalla, niitä kannattaa edelleen tarjota työntekijöiden käyttöön, jos he niitä haluavat käyttää.

 • Käytetäänkö asiakastapaamisissa maskeja?

  • Kaikkiin tapaamisiin on hyvä laittaa maskeja tarjolle, jotta jokainen voi halutessaan niitä käyttää. Työpaikan oman riskinarvioinnin mukaan voi tarvittaessa tiukentaa käytäntöä ja sopia, että kaikki tapaamiseen osallistujat käyttävät maskia.

Siivous ja hygienia

 • Onko toimistoja edelleen siivottava tehostetusti?

  • Asiakkaille, osallistujille tai muulle yleisölle avoimien tilojen osalta on voimassa 31.12.2021 saakka tartuntatautilain 58 c ja e pykälät, joissa velvoitetaan tilojen ja pintojen puhdistamisen tehostamiseen covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi. Ks. Siivousohje (Työterveyslaitos)

   Työpaikan sisäisten tilojen tehotetusta siivoustarpeesta työnantaja päättää riskinarvionsa perusteella COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi. Muutoin työpaikan toimi-, tuotanto- ja muiden tilojen osalta siivous tehdään tilojen käyttötarkoitukseen soveltuvien hygieniavaatimusten mukaisesti.

 • Pitääkö työpaikalla olla käsihuuhdetta työntekijöiden käyttöön?

  • Työpaikalle on ensisijaisesti järjestettävä käsienpesumahdollisuus vesisaippuapesulla kertakäyttöisten kuivausliinojen kera, kun on olemassa tartuntatautiriski.
   Käsihuuhdetta tulee olla tarjolla, jos käsienpesu  vedellä ja saippualla ei ole mahdollista.

Rokotukset

 • Voiko työntekijöiltä kysyä rokotuksista?

  • Työnantaja voi suositella rokotusten ottamista ja jakaa tietoa rokottamisen hyödyistä. Rokotteella työntekijä suojaa oman terveytensä lisäksi omia läheisiään, työkavereitaan, yhteistyökumppaneita ja asiakkaita.

   Työntekijä ei ole velvollinen kertomaan rokotuksistaan työnantajalle. Työpaikalla voidaan keskustella työntekijöiden koronarokotustilanteesta, mutta rokotustietoa ei tule kirjata työnantajan järjestelmiin.

   Jos työntekijä ei kerro rokotustilanteestaan, voi tietyissä tilanteissa olla tarpeen riskinarvioinnin avulla tarkastella tiedon puutteen merkitystä työn turvallisuudelle. Riippuen työtehtävästä ja työympäristöstä sekä tautitilanteesta, rokotustiedon puuttuminen voi olla este työskennellä työtehtävässä, joissa rokottamattomuuden arvioidaan aiheuttavan riskin työturvallisuudelle tai terveydelle.

Työterveyslaitoksen koronaohjeet

 

Lisätietoa viestinta@ttl.fi  

Työterveyslaitoksen ohjeet on tehty yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Seuraamme myös Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tautiviraston (ECDC) julkaisuja.

Euroopan tautiviraston COVID-19-sivut

Maailman terveysjärjestön (WHO) koronavirussivut