Julkaistu 15.6.2021.
Ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa.

Suositellaan, että 2 vuorokautta koronavirus (COVID-19) -rokotuksen ottamisen jälkeen työntekijälle ei suunnitella pelastussukelluskelpoisuutta edellyttäviä työtehtäviä. Pelastussukellustehtävät voi aloittaa, kun rokotuksen haittavaikutuksia ei esiinny ja vointi on täysin normaali.

Koronavirus (COVID-19) voi aiheuttaa pitkäkestoisia ja mahdollisesti pysyviä keuhkovaurioita ja keuhkokudoksen sidekudostumista. Tämän lisäksi infektio voi johtaa kardiomyopatiaan. Tämän vuoksi kaikkien COVID-19 infektion sairastaneiden pelastajien savusukelluskelpoisuus on arvioitava työterveyshuollossa ennen pelastustehtäviin paluuta. Sairauden vaikeusaste ja siitä kliininen toipuminen vaikuttavat tutkimusten ajankohtaan.

1. Oireeton pelastaja, jolla positiivinen koronavirustesti (nenänielun näyte):
  • 2 viikon kuluttua positiivisesta näytteestä työterveyslääkärin haastattelu
  • Jos pelastajalla ei ole esiintynyt minkäänlaisia oireita ja hänen suorituskyvyssään ei ole tapahtunut muutosta, voidaan pelastajaa pitää savusukelluskelpoisena.
2. Oireinen COVID-19 infektio, ei sairaalahoidon tarvetta:
  • Savusukelluskelpoisuutta arvioidaan 1–2 kuukauden kuluttua.
  • Arviointiin sisältyvät lääkärin tutkimus, keuhkojen röntgenkuvaus, spirometria ja bronkodilataatiokoe, EKG ja fyysisen suorituskyvyn riittävyyden arviointi FireFit-testillä.
  • Jos edellä mainittujen tutkimusten tulokset ovat normaalit, spirometria ei ole huonontunut merkittävästi verrattuna edelliseen tutkimukseen*, tutkittavalla ei esiinny poikkeavia oireita ja suorituskyky on riittävä savusukellustyöhön, katsotaan henkilö savusukelluskelpoiseksi.
  • Tarvittaessa tehdään spiroergometria tai pyydetään keuhkolääkärin arvio savusukelluskelpoisuudesta.
3. Sairaalassa hoidettu COVID-19 infektio:
  • Savusukelluskelpoisuutta arvioidaan aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua.
  • Arviointiin sisältyvät lääkärin tutkimus, keuhkojen röntgenkuvaus, spirometria ja bronkodilataatiokoe ja spiroergometria lääkärin valvonnassa EKG- ja happisaturaatio seurannan kanssa, sydämen ultraäänitutkimus ja fyysisen suorituskyvyn riittävyyden arviointi FireFit-testillä.
  • Jos edellä mainituissa tutkimuksissa ei todeta poikkeavia löydöksiä, spirometria ei ole huonontunut merkittävästi verrattuna edelliseen tutkimukseen*, tutkittavalla ei esiinny poikkeavia oireita ja suorituskyky on riittävä savusukellustyöhön, katsotaan henkilö savusukelluskelpoiseksi.
  • Tarvittaessa tehdään lähete jatkotutkimuksiin keuhkosairauksien tai sydän- ja verisuonisairauksien yksikköön.

*= Spirometrian perusvaiheen puhalluksen FEV1 % viitearvosta verrataan aiempaan spirometriaan FEV1 % viitearvosta. Merkittävä muutos on se, jos FEV1 % viitearvosta laskenut 15 % tai enemmän.

Lisätietoa  viestinta@ttl.fi  

Työterveyslaitoksen ohjeet on tehty yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Seuraamme myös Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tautiviraston (ECDC) julkaisuja.

Euroopan tautiviraston COVID-19-sivut

Maailman terveysjärjestön (WHO) koronavirussivut