Vanliga frågor och svar
Uppdaterad 30.10.2021 (Publicerad 20.10.2021.) Vi uppdaterar anvisningarna enligt behov.
Arbetshälsoinstitutet har sammanställt frågor som kommit från arbetsplatser under hösten 2021 och utarbetat svar på frågorna.
Riskbedömning
-
Vilka särskilda faktorer ska beaktas i arbetsplatsens riskbedömning under coronapandemin?
-
Arbetsgivaren ansvarar för arbetstagarnas säkerhet även under coronatiden och riskbedömningen ska uppdateras.
Läs Anvisningen för arbetsplatser om utförande av riskbedömning gällande COVID-19Som stöd för riskbedömningen har vi även gjort en Checklista, som kan skrivas ut. Listan innehåller frågor som kan besvaras för att bedöma den sannolika risken för coronavirussmitta på arbetsplatsen.
-
Säkerhetsavstånd
-
Kan säkerhetsavstånden slopas på arbetsplatserna?
-
Arbetsgivaren beslutar om huruvida säkerhetsavstånden slopas utgående från riskbedömningen. Ifall säkerhetsavstånd varit i bruk på basis av riskbedömningen, ska riskerna som lett till denna åtgärd ha minskat för att man ska kunna lätta på åtgärderna.
-
Fastighetsskötsel och handhygien
-
Ska kontor fortfarande städas extra effektivt?
-
För lokaler som är öppna för kunder, deltagare och övrig publik gäller paragraferna 58 c och e i lagen om smittsamma sjukdomar fram till den 31 december 2021. Paragraferna föreskriver om skyldigheten att extra effektivt rengöra lokaler och ytor i syfte att förhindra spridningen av covid-19-epidemin.
Utifrån arbetsgivarens riskbedömning fattas beslut om behovet av extra effektiv rengöring i arbetsplatsens interna utrymmen för att minska risken för smitta med covid-19. För övrigt sköts rengöringen av arbetsplatsens verksamhets- och produktionslokaler samt övriga utrymmen i enlighet med de krav på hygien som rör lokalernas användningsändamål.
-
-
Måste det finnas handsprit för de anställda på arbetsplatsen?
-
Främst gäller det för arbetsplatserna att ordna möjlighet till handvätt med tvål och engångshanddukar när risk för smitta råder. Handsprit måste finnas tillgängligt om handtvätt inte på annat sätt är möjlig.
-
Masker och att skydda sig
-
Måste masker fortfarande användas på kontoret?
-
Arbetsgivaren beslutar om maskanvändningen på basis av riskbedömningen. Även om man slopar maskanvändningen på arbetsplatsen lönar det sig att fortfarande erbjuda dem till arbetstagare om de vill använda dem.
-
-
Kan masker slopas i produktionsanläggningar? De är tunga att använda.
-
Arbetsgivaren beslutar om maskanvändningen på basis av riskbedömningen. Även om man slopar maskanvändningen på arbetsplatsen lönar det sig att fortfarande erbjuda dem till arbetstagare om de vill använda dem.
-
-
Används masker vid möten med kunder?
-
Det är bra att erbjuda masker vid alla möten, så att var och en kan använda dem om de vill. På basis av arbetsplatsens egen riskbedömning kan man vid behov skärpa praxisen och komma överens om att alla som deltar i mötet använder mask.
-
Vaccinationer
-
Kan man fråga arbetstagare om vaccinationer?
-
Arbetsgivaren kan rekommendera vaccination och dela ut information om fördelarna med vaccination. Genom att låta vaccinera sig skyddar arbetstagaren utöver sin egen hälsa även sina närstående, arbetskamrater, samarbetspartner och kunder.
Arbetstagare är inte skyldiga att berätta om sina vaccinationer till arbetsgivaren. På arbetsplatsen kan man prata om arbetstagarnas coronavaccinationsstatus, men vaccinationsuppgifterna ska inte registreras i arbetsgivarens system.
Om en arbetstagare inte delger sin vaccinationsstatus kan det i vissa situationer finnas skäl att med hjälp av riskbedömningen kontrollera vad detta innebär för arbetets säkerhet. Beroende av arbetsuppgiften och arbetsmiljön samt smittosituationen kan bristen på uppgifter om vaccinationsstatus vara ett hinder för att utföra en arbetsuppgift där en ovaccinerad person kan utgöra en risk för arbetarskyddet eller hälsan.
-
Arbetshälsoinstitutets coronaanvisningar
-
Tidigare fanns det anvisningar för arbetstagare på er webbplats. Vart har de försvunnit?
-
Vi har ordnat våra anvisningar på ett nytt sätt. Nästan alla våra tidigare anvisningar finns fortfarande på webben under rubriken Tidigare anvisningar till arbetsgivare och arbetstagare. Dessa tidigare anvisningar uppdateras inte längre, men de kan användas till exempel om smittosituationen förvärras på arbetsplatsen.
-
Mer information viestinta@ttl.fi
Arbetshälsoinstitutets anvisningar har uppgjorts i samarbete med Social- och hälsovårdsministeriet (STM) och Institutet för hälsa och välfärd (THL). Vi följer också med Världshälsoorganisationens (WHO) och den europeiska smittskyddsmyndighetens (ECDC) publikationer.
Den europeiska smittskyddsmyndighetens (ECDC) COVID-19-webbplats
Världshälsoorganisationens (WHO) coronavirus-webbplats
- Anvisning för arbetsplatser om utförande av riskbedömning gällande COVID-19
- Tips för distansarbete och återgång till arbetsplatsen
- Anvisningar för företagshälsovården
- Vanliga frågor
- Andra anvisningar för arbetsplatser
- Anvisningar för arbetsplatser
- Allmän instruktion för arbetsgivare
- Anvisning för riskbedömning gällande COVID-19
- Anvisningar för social- och hälsovården till stöd för riskbedömningen gällande covid-19
- Anvisning för att förhindra COVID-19-infektioner vid småbarnspedagogik, förskoleundervisning och grundläggande utbildning
- Anvisning för byggbranschen till stöd för riskbedömningen gällande covid-19
- Städanvisningar
- Anvisningar för servicebranschen
- Anvisningar för persontransportbranschen
- Instruktion för fraktfartyg
- Anvisning för hamnar
- Anvisning för lantbruksföretag under COVID-19-epidemin
- Anvisningar för arbetstagare
- Anvisningar till arbetstagare för att förebygga att bli smittad av det nya coronaviruset
- Information om mun- och nässkydd och andningsskydd
- Information om ansiktsmasker av tyg
- Anvisning för användning av personlig skyddsutrustning för anställda inom avfallshantering
- Anvisning för att skydda personal inom hemvården
- Anvisningar för arbetsplatser
- Anvisningar på olika språk