Päivitetty 28.5.2020 (Julkaistu ohje ja tiedote 3.3.2020) 
Ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa.

Miten uusi koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. 

Yleinen siivous kaikenlaisissa tiloissa 

 • Tilat siivotaan aina puhtaista kohteista likaisempiin päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein.Julkisissa tiloissa, joissa useat ihmiset koskettelevat pintoja, puhdistus tulisi tehdä ainakin päivittäin. Jos mahdollista, niin useamminkin; esim. 2-4 tunnin välein varsinkin epidemian aikaan.  
 • Työpaikkojen julkiset tilat puhdistetaan eri välineillä kuin henkilöstötilat. 
 • Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. 
 • Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa.   Yleiskäsineinä voi käyttää esimerkiksi tiiviitä kertakäyttökäsineitä tai kestokäsineitä.
  Tutustu käsineidenriisumisohjeeseen.
 • Siivousvälineet puhdistetaan huolellisesti siivouksen päätyttyä.  Uudelleen käytettävät siivousliinat pestään vähintään 60 asteen lämpötilassa tai desinfiointiaineessa ja kuivataan huolellisesti. Puhdista desinfioivalla yleispuhdistusaineella avaimet, siivouskärryn kahva, lattianpuhdistusvälineiden varret ja pesuainepullojen tartuntapinnat. 
 • Etenkin bio- ja sekajätteiden roskakorit päällystetään helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla. Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Roskakorit tyhjennetään päivittäin varsinkin julkisissa tiloissa. Sekajätepussit suljetaan tiiviisti solmimalla ristiin tai teippaamalla.
 • Kestokäsineet puhdistetaan ja kertakäyttökäsineet laitetaan sekajätteisiin. Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärpäitä myöten, kun käsineet on riisuttu.  Tutustu käsineiden riisumisohjeeseen (PDF), jotta et kontaminoi itseäsi etkä muita kosketuspintoja.
 • Työvaatteet vaihdetaan omiin vaatteisiin ennen kuin poistutaan työpaikalta. Työvaatteet tulee pestä työpaikalla tai työnantajan tulee pesettää ne. 

WC-tilojen siivous  

 • WC-tilojen siivousohjeissa on eroja. Harkittua, hyvää aseptista työohjetta ei ole tarvetta muuttaa tämän ohjeen mukaiseksi. WC:n siivousohjeessa on kuitenkin huomioitava, että virukset erittyvät ulosteeseen ja wc-pöntön pesussa roiskuu pieniä pisaroita.  
 •  Käytä WC:n siivouksessa kokoajan kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Jos on saatavilla pitkävartisia kertakäyttökäsineitä, niin käytä niitä. Jos pitkävartisia kertakäyttökäsineitä ei ole saatavilla WC-pöntön pesun ajaksi, laitetaan kertakäyttökäsineiden päälle  pitkävartiset suojakäsineet, jotka puhdistetaan käytön jälkeen desinfiointiaineella. Pitkävartisilla käsineillä on oltava siivousvaunussa oma astia, josta käsineet on helppo laittaa käteen koskematta käsineiden ulkopintaan muutoin kuin suuaukosta.
  Tutustu käsineidenriisumisohjeeseen.
 • WC-tiloissa pyyhi kostealla siivousliinalla ja desinfioivalla yleispesuaineella oven kahvat, hana, alasuihku, pöytäpinta, lavuaari, peili, lavuaarin taustaseinä, sekä paperi- ja saippuatelineet. Huolehdi erityisesti kosketuspintojen pesusta.
 • Annostele hieman puhdistusainetta pöntön päälle, molemmin puolin kantta sekä pöntön renkaalle. Laita pöntön kansi kiinni ja huuhtele wc.
 • Annostele wc-pöntön pesuaine wc-altaaseen ja sen reunoille, erityisesti tahroille. Laita pitkävartiset siivouskäsineet käteen. Pese allas wc-harjalla. Huuhtele harja vetäessäsi WC:n ja jätä kansi kiinni. Pyyhi pönttö siivousliinalla ylhäältä alas ja mahdolliset roiskeet seinältä.
 • Suositeltava toimintajärjestys pöntöllä: 1. vesisäiliö ja sen nuppi, siivousliina käännetään; 2. yläkansi ja siivousliinan kääntö; 3. istuinrengas ja siivousliinan kääntö; 4. wc-istuimen alaosa.
 • Kun tulet ulos WC:stä, avaa ovi tarttumatta kahvaan tai avaa ovi paperipyyhkeen avulla.
 • Laita siivousliina pyykkipussiin tai käytä kertakäyttöistä siivousliinaa.
 • Desinfioi kestokäsineet ja laita ne omaan astiaansa.
 • Laita kertokäyttökäsineet sekajätteeseen ja pue uudet käsineet.
 • Pyyhi lattia lattianpesuvälineillä ja yleispesuaineella. 

Erityispuhdistus covid-19-tartunnan saaneen henkilön oleskelutiloihin

 • Siivousvälineiden tulee olla helposti pestäviä käytön jälkeen ja ne on puhdistava ennen seuraavaa käyttöä. Tilojen puhdistuksessa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä kertakäyttöisiä siivousvälineitä kuten siivousliinoja.  
 • Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen esim. heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Desinfiointiainetta käytetään kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien erite- ja roisketahrojen puhdistamiseen. Erite- ja roisketahrat tulee imeyttää kertakäyttöiseen imukykyiseen liinaan ennen desinfektioaineen käyttöä.  
 • Yleispuhdistuksen jälkeen kosketuspinnat käsitellään alkoholipitoisella (esim. 70 % etanolia), vetyperoksidipitoisella (esim. 0,5 %) tai klooripitoisella desinfektioaineella (esim. natriumhypokloriittiliuoksella; pitoisuus 0,05 %, laimennossuhde 1:100, jos lähtöpitoisuus 5 %). WC-tilojen saniteettikalusteet tulee käsitellä vahvemmalla klooripitoisuudella (esim. 0,1 %). Valmisteiden suositeltuja käyttöpitoisuuksia ja vaikutusaikoja tulee noudattaa.
 • Desinfiointiaineet, kuten klooripitoiset aineet voivat vaurioittaa pintoja. Yli 0,5 % klooripitoisuudet on huuhdeltava pinnoilta. 0,1 %:n liuoksen käytön jälkeen pinnat on pyyhittävä märällä kertakäyttöliinalla, kun vaikutusaika on kulunut. Desinfektioaineiden käyttölaimennoksiin pitää merkitä viimeinen käyttöpäivä. 
 • Siivouksessa syntyneet jätteet pakataan erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan välittömästi sekajäteastiaan. 
 • Pyyhkeet ja muut tekstiilit kuten vuodevaatteet pestään ensisijaisesti 60–90 asteen pesuohjelmalla. Mikäli tekstiili ei kestä riittävän korkeaa lämpötilaa, on käytettävä desinfioivaa pesuainetta. 

Kuinka siivousalan työntekijä voi suojautua virustartunnalta?

 • Pukeudu helposti puhdistettaviin työvaatteisiin ja pestäviin kenkiin. COVID-19-tartunnan saaneen henkilön oleskelutilojen puhdistuksessa käytetään lisävaatetuksena nestettä läpäisemätöntä pitkähihaista suojatakkia ja/tai suojaesiliinaa.  
 • Käytä siivoustyössäsi kertakäyttökäsineitä ja suojakäsineitä (esim. nitriilikumikäsineet, vähimmäispaksuus 0,3 mm, standardin EN 374-1 mukaiset). Varaa käyttöösi riittävästi sopivankokoisia suojakäsineitä.  Katso kertakäyttökäsineiden riisumisohje.
 • Saniteettitilojen puhdistuksessa ja desinfiointiaineiden käsittelyssä käytä tarvittaessa kaksinkertaisia suojakäsineitä. Alimmaiseksi ohuet kertakäyttökäsineet ja päällimmäiseksi kemikaalinsuojakäsineet. Laita kertakäyttö-käsineet sekajätteisiin käytön jälkeen. 
 • Klooripitoisia desinfiointiaineita käytettäessä suojaudu myös hengityksensuojaimella.   Katso tarkempi ohjeistus vahvoja desinfiointiaineita käytettäessä. 
 • Jos siivoustyössäsi ilmaan muodostuu runsaasti pisaroita tai roiskuu, käytä hengityksensuojainta (FFP2/FFP3) ja myös kasvosuojusta tai silmiensuojainta erityisesti COVID-19-tartunnan saaneen henkilön tilojen puhdistuksessa.  Katso ohje suodattavan puolinaamarin pukemiseen (FFP2/FFP3).
 • Puhdista työvälineesi huolellisesti siivouksen päätyttyä. 
 • Varo suojaimia riisuessasi koskettelua niiden ulkopintaan.  
 • Suojakäsineiden ja muiden suojainten riisumisen jälkeen puhdista  kädet  lämpöisellä  vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisella käsihuuhteella. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta ja pese kädet, kun pääset vesipisteelle. Pese kädet siivoustyön päätyttyä kyynärvarsia myöten. 

Yhteydenotot terveydenhoitoon

Jos epäilet saaneesi koronavirus COVID-19 -tartunnan, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoon tai terveydenhuollon päivystykseen puhelimitse. 

Lisätietoa  viestinta@ttl.fi  

Työterveyslaitoksen ohjeet on tehty yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Seuraamme myös Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tautiviraston (ECDC) julkaisuja.

Euroopan tautiviraston COVID-19-sivut

Maailman terveysjärjestön (WHO) koronavirussivut