30.3.2020.
Tätä ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa. 

MITEN UUSI KORONAVIRUS TARTTUU? 

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta.  Koronavirukset eivät kuitenkaan säily pitkään pinnoilla tartuntakykyisinä. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Elintarvikkeiden aiheuttamista tai niiden välityksellä aiheutuneista COVID-19-tartunnoista ei ole vielä tietoa saatavilla. 

TOIMINTA ASIAKASPALVELUTILANTEESSA TARTUNTOJEN VÄLTTÄMISEKSI 

 • Pidä turvaväliä muihin ihmisiin 1-2 m aina, kun se on mahdollista 
 • Jos joudut työskentelemään lähikontaktissa (alle 1 m), niin vältä siinä tilanteessa asiakkaan kanssa keskustelua.  
 • Älä kättele tervehtiessä. Hyvän päivän toivotuksen voi antaa hymyillen ja nyökkäämällä. 
 • Jos asiakas aivastaa tai yskii, käännä kasvosi hetkeksi asiakkaasta poispäin. Tarjoa asiakkaalle puhdas nenäliina, johon hän voi yskiä tarvittaessa, tai pyydä häntä yskimään hihaansa. 

  Käsineet käteen
 • Käytä käsineitä mahdollisuuksien mukaan, jos joudut koskemaan asiakkaaseen, asiakkaan koskettelemiin esineisiin tai pintoihin. Kertakäyttökäsineiden käyttäminen on suositeltavinta. Jos käytät työssäsi useamman kerran käytettäviä käsineitä, ne on pestävä työvuoron päättyessä ja kuivattava hyvin. Katso käsineidenriisumisohje: Käsineet on riisuttava koskematta niiden likaiseen ulkopintaan. Poistettavat käsineet on laitettava sekajäteastiaan.  

  Jos et voi käyttää käsineitä, käytä käsihuuhdetta tai pese kädet
 • Jos et voi käyttää käsineitä, varaa alkoholipitoista käsihuuhdetta työpisteesi lähettyville. Huuhtele sillä kädet  asiakkaaseen tai asiakkaan tavaroihin koskemisen jälkeen. Ota käsihuuhdetta runsaasti (noin ruokalusikallinen) kämmeneesi, ja hiero siihen sormenpäät ja peukalot ja lopuksi hiero aine kauttaaltaan käsiisi. Käsihuuhteella on suositeltavaa puhdistaa kädet myös käsineiden riisumisen jälkeen. 
 • Käsienpesu lämpöisellä vedellä ja saippualla on suositeltavampaa kuin käsihuuhteenkäyttö, jos pesupaikka on saatavilla.
 • Myös asiakkaille on tarjottava mahdollisuutta käsienpesuun ja opastettava heitä siihen. Pesupaikoilla on oltava saatavilla riittävästi saippuaa ja mieluiten kertakäyttöpyyhkeitä. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, pitäkää alkoholipitoista käsihuuhdetta saatavilla.
 • Katso Käsienpesuvideo, yskimishygienia ja materiaalia asiakkaiden opastukseen.

  Pleksilevy avuksi
 • Kun työskennellään tiskin takana esimerkiksi kaupan kassalla tai apteekissa, saattaa olla mahdollista asentaa läpinäkyvä levy asiakkaan ja työntekijän väliinVäliaikainen levy (esim. polykarbonaattimuovia) voidaan asentaa itse, mutta  asennukseen  on olemassa myös palveluntarjoajien hyviä ratkaisuja. 
 • Suojalevyn korkeus pitäisi olla sellainen, että se ylettyy sekä työntekijän että pitkän asiakkaan pään yläpuolelle. Suojalevyn tulisi olla paikassa, jossa se ei vaikeuta työtä eikä aiheuta ergonomisia haasteita. Levyn leveys on harkittava paikan mukaan. Tarjolla on myös levyjä ja mainostelineitä, joita ei asenneta kiinteästi paikalleen. 

SIIVOUKSEN TEHOSTAMINEN ASIAKASTILOISSA 

 • Asiakkaiden koskemat pinnat (esim. ovenkahvat, kaiteet, huonekalut, pöytäpinnat, kosketusnäytöt ja muut näppäimistöt sekä WC- ja pesutilat) tulee puhdistaa huolellisesti ja mahdollisimman usein.  
 • Perussiivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa ja tarvittaessa muissakin tiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.
  Katso siivousohjeemme.   
 • Suositeltavinta on käyttää pintojen pyyhintään kertakäyttöisiä siivousliinoja. Jos käyttää pestäviä pyyhintäliinoja, käytetyt liinat tulee kerätä omaan astiaan. Siivousliinat ja muut siivousvälineet puhdistetaan ja kuivataan huolellisesti päivittäin. Pyykinpesussa on käytettävä vähintään +60 celsiusasteen lämpötilaa tai desinfioivaa pesuainetta. 
 • Roskakorit tulee päällystää helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla. Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Roskakorit tyhjennetään päivittäin varsinkin julkisissa tiloissa. Suljetut roskapussit laitetaan polttoon meneviin sekajätteisiin. 

RUUANLAITTO JA -TARJOILU RAVINTOLOISSA 

 • Huomioi valtioneuvoston tiedotus ja määräykset: 
  24.3.2020  Ravintolat sulkeutuvat asiakkailta 
 • Kukaan ei saa tulla töihin, jos on hengitystieoireita.
 • Muistuta henkilöstöä  hygieniaohjeista. Elintarvikkeisiin, ruoan valmistusvälineisiin ja tarjoiluastioihin kosketaan vain puhtain, tervein käsin. Kertakäyttökäsineitä on oltava riittävästi tarjolla niiden käyttöä varten.  
 • Kädet pestään usein vedellä ja saippualla. Jatkuvan vesipesun aiheuttamien iho-ongelmien ehkäisemiseksi voi käyttää myös alkoholipitoista käsihuuhdetta, kun käsissä ei ole tahroja. 
 •  Ruoka on pyrittävä jakamaan valmiina annoksina asikkaille. Kun ravintolassa on tarjolla elintarvikkeita, joita asiakas ottaa itse, niillä tulee olla ottimet. Elintarvikkeiden aiheuttamista tai niiden välityksellä aiheutuneista COVID-19-tartunnoista ei ole vielä tietoa saatavilla. Jos kuitenkin COVID-19 -tartuntojen määrä yltyy epidemiaksi Suomessa, leivän ja muiden vastaavien tuotteiden tarjoilu valmiina annospaloina saattaa olla järkevää.  
 • Ruoanottimia, leipä- ja voiveitsiä sekä elintarvikkeiden kuten leivän suojana olevia liinoja on vaihdettava usein päivän aikana. Puhdistustiheyttä on lisättävä myös painikkeisiin ja kahvoihin, joista asiakkaat ottavat kiinni annostellessaan itselleen ruokia ja juomia. 

Kiinteistönhuolto tiloissa, joissa on koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastavia tai karanteenissa olevia 

Asunnoissa ja hoito-osastoissa tehdään vain välittömiä toimia vaativat työt. 

Sairaalat ja hoitokodit 

 • Sairaalassa, hoivakodeissa jne. suojautumistarpeista päättää kyseinen työpaikka, tturvallisuuslain yhteisten työpaikkojen sääntöjen hengessä. Suojautuminen suunnitellaan riittäväksi yhdessä työpaikan kanssa, jossa ollaan tekemässä huoltoa.  

Asunnot – toimi näin  

 • Yksityisasunnoissa pyydä puhelimitse sairaita siirtymään viereiseen huoneeseen ennen kuin menet huoneistoon. Tällöin suojaukseksi riittävät työvaatteet ja kertakäyttökäsineet. Jos on kyse yksiöstä, asiakkaan voi pyytää siirtymään kylpyhuoneeseen.  
 • Karanteenitilanteissa asukasta voi pyytää menemään ulos huoltotyön ajaksi.  
 • Pidä kiinni sovituista aikatauluista ja tiedota muutoksista välittömästi, jotta työ voi sujua turvallisesti eikä asukkaalle koidu ylimääräistä haittaa. 

Tukkeutuneita viemäreitä avattaessa pitkävartiset suojakäsineet ja kasvosuojus tarpeen 

 • Tukkeutuneita viemäreitä avattaessa, jos joudutaan kosketuksiin esimerkiksi märkien saostumien kanssa, käytä tukevia kyynärpäähän ylettyviä tiiviitä nitriilikumikäsineitä. Tarkista, että käsineissä on merkintä EN 374-1 tai 374-5.  
 • Suojaa kasvot kasvosuojuksella eli muovivisiirillä.  
 • Jos on vaara, että vaatteet likaantuvatkäytä nestetiivistä suojavaatetusta. Vaatetuksen malli valitaan sen mukaan, mitkä alueet saattavat likaantua, esimerkiksi hihansuojat ja suojaesiliina saattavat riittää.  Nestetiivis kokohaalari on raskas käyttää ja tulee välttää tilanteita, joissa sitä tarvitaan.   
 • Käytä suojaimia kertakäyttöisinä ja riisu käytetyt suojaimet heti käytön jälkeen jätepussiin likaamatta itseäsi. Jätepussi teipataan kiinni ja viedään heti sekajäteastiaan.  
 • Pese kätesi heti työn jälkeen tai käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. 
 • Vaihda puhdas työvaatekerta tällaisen tehtävän jälkeen. Pyykinpesussa on käytettävä vähintään +60 celsiusasteen lämpötilaa tai desinfioivaa pesuainetta. 

IHONHOITO 

Käsienpesukäytäntöjen tehostaminen saattaa aiheuttaa iho-oireita kuten ihon kuivumista. Iho-oireiden ehkäisemiseksi suosittelemme käyttämään hajusteettomia ja säilöntäaineettomia ihovoiteita. 

Lisätiedot: 
viestinta@ttl.fi