content.featured_image_alt_text

Koronavirus on vaatinut nopeaa reagointia suojavarusteiden valmistajilta

Terveydenhuollon kipeästi tarvitsemia desinfiointiaineita ja suojavarusteita tuotetaan tällä hetkellä niin paljon kuin laitteistoista saadaan irti. Kysyntäpiikki on vaatinut yrityksiltä nopeita muutoksia.

Koronaviruspandemia on moninkertaistanut käsien desinfiointiin tarkoitettujen tuotteiden kysynnän, ja Kiillon tuotantolaitos Turussa pyörii tällä hetkellä ympäri vuorokauden.

Käsidesitehdas pyörii kolmessa vuorossa

Kiilto on tehostanut tuotantoaan monin tavoin alkuvuoden aikana vastatakseen muuttuneeseen tilanteeseen. Aluksi henkilöstö teki pidempää päivää, sitten myös viikonloppuja. Kasvaneen kysynnän myötä Turun-tehtaalle on rekrytoitu kevään aikana yhteensä noin 60 uutta työntekijää, mikä on mahdollistanut sen, että työtä on voitu alkaa tehdä kolmessa vuorossa.

Toimihenkilöiden luottamusmies, laadunvalvonnassa työskentelevä Sirpa Saarinen kertoo, että muutokset työssä alkoivat näkyä helmikuussa. Tehdasvierailut ja koulutukset lopetettiin ja osa henkilöstöstä siirtyi etätöihin. Yritykseen perustettiin korona-työryhmä, jolta tuli ohjeistukset siitä, kuinka poikkeusoloissa toimitaan.

Suomessa käsidesinfiointiin tarkoitettuja Erisan- ja Erisan Pro -käsihuuhteita on tähän asti valmistettu vain Turussa, kun taas Hankasalmella tuotanto on keskittynyt Kiillon kodinpuhdistustuotteisiin. Nyt myös Hankasalmella on tehty ketterästi muutoksia, ja desinfioivia käsihuuhteita valmistetaan myös siellä kahdessa vuorossa.

– Olemme todella kiitollisia henkilökunnan tekemästä erittäin tärkeästä työstä ja venymisestä, kertoo tuotantopäällikkö Mira Kaunisto Kiillon Turun-toimipisteestä.

Maskituotanto aloitettiin nopeasti

Tamperelainen Image Wear aloitti maalis-huhtikuun vaihteessa kankaisten suojamaskien, suojatakkien ja CE-merkittyjen leikkaustakkien valmistamisen. Esimerkiksi maskeja yritys ei normaalitilanteessa valmista, vaan keskittyy työvaatteisiin.

–  Puhelimet ovat tosiaankin soineet viime viikkoina, kertoo Image Wearin terveysalan myyntiassistentti ja toimihenkilöiden luottamusmies Anne Mäenpää.

Image Wearin asiakkaat, sairaanhoitopiirit, kunnat ja yksityiset palveluntarjoajat haluavat tilata suojavarusteita mahdollisimman pikaisella aikataululla.

– Parissa päivässä tehtiin prototyyppi maskista olemassa oleville asiakkaille ja aloitettiin tuotanto. Yrityksestä ja työntekijöistä on löytynyt joustavuutta tiukassa tilanteessa, kiittelee Anne Mäenpää. 

Vaatteiden tuotantoa on edelleen myös lähialueilla, mutta terveysalan tuotteiden valmistamista on siirretty Tampereelle. Terveysalan tuotteiden valmistamista priorisoidaan kaikissa tuotantopaikoissa.

Teksti on lyhennelmä ja alkuperäinen on julkaistu ProStoorissa.

Mikä on auttanut teitä selviämään koronakriisistä?

Työterveyslaitos on koostanut ohejita työnantajille koronavirusepidemian ehkäisyyn. Kerromme myös miten henkilöiden, jotka työssään voivat olla tekemisissä koronavirus COVID-19 tartuttaman henkilön kanssa, olisi hyvä suojautua ja toimia.

Kerro ideasi