content.featured_image_alt_text

Hoivakoti Wilhelmiinan pihalla läheiset ja hoivakodin asukkaat tapaavat turvallisesti kontissa

Hoivakoti Wilhelmiinassa Helsingissä on ollut huhtikuun lopulta lähtien käytössä erityinen kontti vanhusten asumispalveluyksikön asukkaiden ja heidän läheistensä tapaamisia varten.

Wilhelmiinan pihalla oleva, Tapaamistuvaksi nimetty, kontti on jaettu keskeltä kahteen osaan, joihin on kumpaankin oma sisäänkäyntinsä. Osat on erotettu toisistaan seinällä, jossa on iso ikkuna. Molemmin puolin seinää on pöytä ja tuolit, sekä äänentoistolaitteisto.

”Ongelmat ovat tehty ratkaistaviksi. Päätimme, että tämä kannattaa toteuttaa, sillä vanhusten tapaamisten rajoittamistoimet voivat kestää vielä hyvän tovin”, Wilhelmiinan toimitusjohtaja Minna Saranpää toteaa. Idea kontista saatiin alun perin yhden asukkaan omaiselta, joka oli tutustunut vastavaan hollantilaistoteutukseen.

”Kokonaisuus on suunniteltu turvallisuuslähtöisesti alusta loppuun. Tilojen helppoon siivottavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja vierailijoiden on sitouduttava mm. käyttämään desinfiointiainetta. Vierailujen välillä pidetään myös turvallisuuden takia pienet tauot”, Saranpää kertoo.

Erityisesti muistisairaiden kohdalla teknisten laitteiden välityksellä tapahtuva yhteydenpito omaisten kanssa ei toimi kaikille.

”Älylaitteen välityksellä tapahtuva kommunikointi voi kyllä tuoda osittaista helpotusta ikävään, ja siitä on monilla ollut mukavia kokemuksia, mutta se voi olla etenkin muistisairaiden kohdalla käytännössä haastava yhteydenpitotapa jo yksin siitä syystä, ettei muistisairas välttämättä hahmota älylaitteessa olevaa kuvaa omaisen kuvaksi tai kiinnittää liikaa huomiota itse laitteeseen”, Saranpää kertoo.

Mikä on auttanut teitä selviämään koronakriisistä?

Kriisi ratkaistaan yhdessä. Osallistu keskusteluun! Jaa vinkki, idea, organisaationne hyvä käytäntö tai kokemus ja anna hyvän kiertää!

Kerro ideasi