Miten rakentaa mielen hyvinvointia tukeva työkulttuuri? Mielenterveyden tuen työkalupakki tarjoaa tähän näkökulmia ja ratkaisuja. Työkalupakkiin on nyt lisätty kaksi uutuustyökalua: Aivotyökartoitus ja Liikettä työn mukaan -kysely. Kaikki työkalupakin työkalut ja materiaalit ovat maksuttomia.

UUTINEN 9.1.2023

UUTINEN 9.1.2023

Aivotyökartoitus auttaa tunnistamaan aivotyötä kuormittavat tekijät

Millaiset tekijät vaikeuttavat töiden sujumista ja aiheuttavat tarpeetonta kuormitusta työyhteisössänne? Pitäisikö huomiota kiinnittää erityisesti turhiin ja häiritseviin keskeytyksiin, epäselviin ohjeisiin, työn suunnitteluun vai kenties tietotulvaan?

Työpajatyöskentelyä ohjaava Aivotyökartoitus-työkalu lisää ymmärrystä siitä, millaiset tekijät vaikeuttavat töiden sujumista ja aiheuttavat tarpeetonta kuormitusta työyhteisössänne.

Työkalun avulla on mahdollista luoda yhteinen käsitys kuormitusta aiheuttavista tekijöistä ja avata keskustelu työn organisoinnista ja aivojen hyvinvoinnista työssä.

Tutustu Aivotyökartoitukseen

Liikettä työn mukaan -työkalu ohjaa suunnittelemaan henkilöstön liikkumista ja palautumista

Liikettä työn mukaan -kysely auttaa kartoittamaan oman työpaikan erityispiirteitä ja antaa vinkkejä työyhteisöllesi sopivaan liikuntaan, liikkumiseen ja palautumiseen.

Kyselyyn vastaaminen vie vain noin kymmenen minuuttia ja tuloksena saat välittömän palautteen tilanteesta omassa organisaatiossasi sekä vinkkejä vastauksiin pohjautuen.

Työkalu auttaa työkykyä edistävän toiminnan suunnittelussa tarjoten keinoja liikunnan, liikkumisen ja palautumisen edistämiseen osana työkykyjohtamista ja työpaikan arkea.

Tutustu Liikettä työn mukaan -työkaluun

Hyödynnä työkaluja yksitellen tai ota laajemmin käyttöön

Mielenterveyden työkalupakkiin kuuluu yhteensä yhdeksän työkalua tai materiaalia, jotka ovat vapaasti työpaikkojen ja työterveyshuoltojen käytettävissä. Mielenterveyden työkalupakki löytyy osoitteesta ennenkuin.fi.

– Hyvinvointia vahvistava työkulttuuri koostuu konkreettisista työolosuhteista, arjen käytännöistä ja ajattelutavoista. Jokainen mielenterveyden työkalu tarjoaa oman näkökulmansa siihen, mistä ennaltaehkäisevässä mielenterveyden tuessa on kysymys, projektipäällikkö Pauliina Mattila-Holappa Työterveyslaitoksesta sanoo.  

Sivustolla on myös vinkkejä työkalujen käyttöön. Uutena sivustolta löytyy Miten voit? -työhyvinvointitestin hyödyntämisohjeita joko itsekseen, kahden kesken tai yhdessä tiimin kanssa. Miten voit? -työhyvinvointitestistä saa nopeasti käsityksen omasta työhyvinvoinnin tilanteesta. Testiin on vastattu jo 120 000 kertaa.

Myös muut työkalut ovat saaneet hyvän vastaanoton työpaikoilla. Esimerkiksi työyhteisöjen käyttöön tarkoitettuja Palautumislaskuria ja Päihdeohjelmatyökalua on molempia käytetty lähemmäs 2000 kertaa.

Työkalupakki on kehitetty osana sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämää Työelämän mielenterveysohjelmaa. Työkalut ja materiaalit ovat saatavilla Työterveyslaitoksen ylläpitämällä sivustolla maksutta.

Lisätiedot

Aivotyökartoitus: kehittämispäällikkö Tiina Heusala, Työterveyslaitos, tiina.heusala@ttl.fi, +358 43 825 1385

Liikettä työn mukaan -työkalu: johtava tutkija Sirpa Lusa, Työterveyslaitos, sirpa.lusa@ttl.fi, +358 40 522 9754

Koko työkalupakki: johtava asiantuntija Pauliina Mattila-Holappa, Työterveyslaitos, pauliina.mattila-holappa@ttl.fi, +358304742743