Blogi 16.12.2024


Arto-Satonen-O45A8404-yja

Työelämäfoorumissa 2024 nuoret toivoivat työelämältä inhimillisyyttä. Se tarkoittaa koulutusta vastaavan työn saamista, toimeentuloa, kehittymisen mahdollisuuksia, hyvää tasapainoa työn ja muun elämän välillä sekä oikeudenmukaisuutta ja mahdollisuutta olla oma itsensä myös työelämässä. Samaan aikaan moni nuori pelkää, vastaako työelämä heidän odotuksiaan.

Työpaikoilla, oppilaitoksilla sekä työelämän kehittäjillä on vaikuttamisen mahdollisuus siinä, millaiseen työelämään nuoret tulevat. Meillä kaikilla on vastuu kuvata työelämää realistisesti, ongelmia peittelemättä, mutta myös työnteon tuomaa hyvinvointia ja merkitystä esille tuoden. Mielestäni työ on parhaimmillaan yhdessä tekemistä ja onnistumisten jakamista. Se kartuttaa osaamista ja kokemusta.

Hallituksen tavoitteena on hyvä työelämä. Samalla olemme työelämässä ja arjessa isojen muutosten keskellä. Väestö ikääntyy, yhteiskunta ja työelämä digitalisoituvat ja tekoäly ottaa yhä suurempaa roolia. Myös ilmastonmuutos haastaa meitä löytämään uudenlaisia ratkaisuja.

Työn tuottavuudessa Suomi on jäänyt verrokkimaiden taakse jo yli vuosikymmenen ja kuilu on kasvanut. Kirittävää on paljon.

Työelämän kehittäminen on avain menestykseen. Kestävä kasvu, jota tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi, syntyy osaavista ihmisistä, hyvästä työelämän laadusta, tuottavuudesta sekä työllisyydestä.

Olemme vuoden 2024 aikana yhdessä - työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä tutkijoiden ja työelämän kehittämisen asiantuntijoiden voimin - luoneet tutkimustiedon ja yhteisten keskusteluiden pohjalta tilannekuvaa työelämästä.

Olemme tarkastelleet niin tuottavuuden, työhyvinvoinnin, jatkuvan oppimisen kuin digitalisaation ja monimuotoisuuden teemoja. Marraskuussa järjestetty Työelämäfoorumi 2024 toi strategiatyöhön mukaan nuorten äänen.

Nyt meidän on aika miettiä ja valita, mitkä ovat vahvuudet, joiden varaan työelämää haluamme rakentaa ja heikot kohdat, joihin on ensisijaisesti tartuttava. On myös aika miettiä, millä keinoin jaetut tavoitteet ja unelmat saavutetaan.

Vuoden alussa alkaa 2030-luvulle katsovan ja yhteisen työelämän kehittämisstrategian laatiminen. Strategiaa varten saimme Työelämäfoorumissa 2024 tärkeitä eväitä, sillä tulevaisuus on nuorten.

Työministeri Arto Satonen