Kallion seurakunnan pastori Visa Viljamaa kertoo kokemuksistaan

Pahimmassakaan mahdollisessa tilanteessa kaikki ei ole koskaan menetetty - pastori tuo toivon sanomaa kriisin keskelle

"Huolta ja epävarmuutta on ainakin koronaviruskriisi tuonut mukanaan", kertoo Kallion seurakunnan pastori Visa Viljamaa tyhjässä Kallion kirkossa kuvauspäivänämme 20.4.2020.

"Ihmisten huolta olen pappina kuunnellut ja ottanut vastaan, ja yrittänyt vähän jotain ratkoakin", hän toteaa.

Kallion seurakunnassa ensijärkytyksestä toipumisen jälkeen lähdettiin katsomaan ihmisten työnkuvia. Esimerkiksi iltapäiväkerho ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille muuttui WhatsApp-ryhmän kautta tapahtuvaksi tekemiseksi. Myös kaupungin kanssa yhteistyössä toteutettuun Helsinki-Apu-palveluun siirrettiin ihmisiä töihin muista tehtävistä. Tässä työssä tavoitetaan puhelimitse kaikki kaupungin yli 80-vuotiaat asukkaat.

"Olemme pitäneet tärkeänä sitä, että ketään ei tarvitse lomauttaa, vaan olemme pyrkineet järjestämään sitten vain uudenlaista työtä", Viljamaa toteaa.

Viljamaan omaan tekemiseen on eniten vaikuttanut jumalanpalvelusten siirtyminen verkkoon. Osa työntekijöistä jäi heti etätöihin. Etäyhteyksien kuntoon saaminen kaikille on aiheuttanut jonkin verran lisää työtä.

"Olemme joutuneet miettimään, miten videopalavereissa ollaan ja miten ne hoidetaan. Mutta itse ajattelen, että se on hyvää kehitystä", Viljamaa toteaa.

"Ydinsanomamme on ollut nyt pääsiäisenäkin, että pahimmassakaan mahdollisessa tilanteessa kaikki ei ole koskaan menetetty. Tarvitaan toivoa, tarvitaan rakkautta, tarvitaan sitä, että on olemassa paikkoja, joissa joku kuuntelee ja on valmis lohduttamaan ja tukemaan", Viljamaa korostaa.

"Olen kyllä ylpeä omista alaisistani ja omista työkavereistani, että tällaiseen on pystytty ja on ollut rohkeutta ja uskallusta lähteä tällaista toteuttamaan ja kokeilemaan nopeastikin uusia asioita", Viljamaa toteaa.

Mikä on auttanut teitä selviämään koronakriisistä?

Kriisi ratkaistaan yhdessä. Osallistu keskusteluun! Jaa vinkki, idea, organisaationne hyvä käytäntö tai kokemus ja anna hyvän kiertää!

Kerro ideasi