FET kuva

Fast Expert Teams pilotit TYÖ2030-ohjelmassa

TYÖ2030 ohjelma mahdollistaa enintään 10 Fast Expert Teams (FET) -prosessia ohjelman loppukaudella 1.10.2022-31.3.2023. Kokeilu on mahdollista tehdä laajasti eri sektoreilla tai isomman työpaikan sisällä.

Nopeiden ratkaisutiimien tehtävät kytkeytyvät TYÖ2030-ohjelman tavoitteeseen rakentaa Suomeen maailman paras työelämä. Toteutusten apuna toimivat FET-toimintamallin sekä virtuaalisen fasilitoinnin tuntevat kumppanit, jotka toimivat mallia hyödyntävän organisaation tukena koko prosessin ajan. TYÖ2030-ohjelman käyttämät FET-kumppanit ovat Humap Oy, CM & HR Consulting Oy sekä Tamora Oy.

Ratkaistavat ongelmat voivat olla hyvin laajasti erilaisia liike-elämää tai julkisia palveluita koskevia kysymyksiä. Ongelman tulee olla sellainen, että se hyötyy uudenlaisesta, yhteisestä ajattelusta. Tavallinen operatiivinen projektityö tai tutkimus/selvitystyö eivät ole FET-mallille sopivia. FET-prosessin kesto on neljä (4) viikkoa ja työskentely tapahtuu virtuaalisesti siihen sopivalla alustalla (esim. Howspace).

FET-kumppani vastaa kattavasti FET-prosessista sekä siihen liittyvistä valmisteluista, prosessin johtamisesta, verkostotapaamisten fasilitoinnista, dokumentoinnista ja mahdollisista muista ennakkotehtävistä ja jälkitöistä. Mallia hyödyntävä asiakas vastaa itse FET-verkoston rekrytoinnissta sekä verkostolle tehtäväksi annettavan ongelman kuvauksesta. Tässäkin asiantuntijat auttavat käyttäjää oikeanlaisen verkoston rakentamisessa sekä siihen liittyvissä järjestelyissä.

Mallin käytöstä on saatavilla työskentelyn tukena käytännönläheinen työkirja suomeksi ja englanniksi.

Työkirjaan voi tutustua täältä.

Käynnissä olevat FET-toteutukset:

  • Seinäjoen kaupunki
    • Tavoitteena löytää ns. Seinäjoen malli, jolla löydetään kaikkia osapuolia - myös yrityksiä ja työtä tarjoavia organisaatioita - hyödyttävä malli yhdistää hankintalaki ja siihen liittyvä työllistämisvelvoite. Kyse kuitenkin valtakunnallisesta yhteiskehittämisestä ja yleisestä paikkakunnasta riippumattomasta mallista.
    • Työstettävä kysymys: Miten julkisia hankintoja koskevan työllistämisehtoja voi kehittämittää joustavammaksi ja yrityslähtöisemmäksi siten, että sekä työnhakija, yritykset sekä julkinen organisaatio hyötyvät?
  • Suomen Kasvukäytävä
    • Suomen Kavukäyrä on maan suurin yhtenäinen työssäkäynti- ja talousalue, joka toimii aitona innovaatio- ja kehittämisalustana älykkäille ihmisten, tavaroiden, palveluiden sekä osaamisen liikkumisratkaisuille. Suomen kasvukäytävä on Helsingistä Seinäjoelle ulottuva aluekehittämisen yhteistyöverkosto, joka on muodostettu vuonna 2013 edistämään kasvukäytävän kehittämistyötä. Yhteiskehittäminen on verkoston perustamisesta saakka tehty yhdessä kuntien, kaupunkien, yrityksien sekä koulutus- että tutkimustoimijoiden kanssa. Heidän FET-toteutuksen tavoitteena on löytää ratkaisuja osaajapulaan ja koulutusperäiseen maahanmuuttoon.
    • Työstettävä kysymys:  Minkä pitää muuttua, että yhä useampi Suomessa kouluttautuva jää Suomeen asumaan ja työskentelemään?
  • Teknologiateollisuus ry
    • Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Uudistuva teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille. FET-toteutuksen tavoitteena on löytää ratkaisuja osaajapulaan työhön johtavan maahanmuuton ja monimuotoisuuden lisäämisen kautta. Teknologiateollisuus ry:llä on noin 1 800 jäsenyritystä. Ne edustavat kattavasti elektroniikka- ja sähköteollisuutta, kone- ja metallituoteteollisuutta, metallien jalostusta, tietotekniikkaa sekä suunnittelu- ja konsultointialaa.
    • Työstettävä kysymys: Miten varmistamme kansainvälisten osaajien saatavuuden ja maahanmuuton sujuvuuden?
  • Hämeenlinnan seutu ja Vates-säätiö
    • TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja. Kunnat tekevät tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa, jotka aloittivat toimintansa tammikuussa 2023. 
      Monialaisessa yhteistyössä organisaatioiden, eri toimijoiden ja työelämän välillä on vaarana, että asiakkaan polku palveluiden välillä tai työmarkkinoille katkeaa. 
      Tavoitteena FET työskentelyssä on kehittää ja rakentaa uusia toimintamalleja ja yhteistä tapaa toimia, jotta monialaista tukea tarvitsevat työnhakijat saavat oikea-aikaista ja laadukasta tukea päästäkseen eteenpäin ja työllistyäkseen.
    • Työstettävä kysymys: Millaisia palveluiden ja toimintamallien pitäisi olla yhdyspinnoilla, jotta asiakkaan polku ei katkeaisi?