keskiviikkona 4.5.2022


Jimi_1
Jimi Toivonen

GraniWorks on Kauniaisten lukion osuuskunta, jonka tehtävänä on rekrytoida Kauniaisten lukion opiskelijoita yksityisten henkilöiden ja yritysten tarjoamiin työkeikkoihin. Toimin GraniWorksin varatoimitusjohtaja. Hain tehtävään, koska halusin saada kokemusta siitä, minkälaista on työskennellä yrityksessä, jossa on hyvin yrittäjähenkinen asenne ja suuri merkitys lukiolaisten työllistämisessä.

Aloitin aluksi GraniWorksin markkinointitehtävissä ja tavoitteenani oli lisätä GraniWorksin näkyvyyttä. Korona kuitenkin sotki monet suunnitelmat etäopiskelun takia. Tämän vuoksi yrityksen kehittäminen ja työkeikkojen hankinta oli haastavaa. Kun korona alkoi hellittämään ja pääsimme takaisin lähiopetukseen, työt jatkuivat kehityksen parissa ja minut nimitettiin varatoimitusjohtajaksi.

Tämä vuosi on ollut GraniWorksille hyvin tuottelias ja innovatiivinen. Olemme kehittäneet paljon kestäviä ratkaisuja, miten yrityksemme toimii parhaiten ja mahtavinta on myös, että toimintamme on noteerattu myös yritysmaailmassa. Tämän kautta pystymme myös tarjoamaan monipuolisempia työtehtäviä lukiolaisillemme. Olen päässyt oppimaan ja kokemaan niin paljon yrityksen toiminnan perusteista, joita moni saa vain unelmoida oppivansa tämän ikäisenä.

Opiskelukavereiden johtaminen

Nuoressa iässä johtajuus on oletettavasti hieman erilaisempaa verrattuna vanhempiin ja kokeneempiin yritysjohtajiin. Nuorena johtajana tärkeintä on saada muodostettua luottamus johdettavaan ryhmään. Johtamistyyli ei saa olla liian yliampuva, jotta rakennettu luottamus ei hajoa. Tärkeää on kuitenkin luoda auktoriteettinen asenne, jotta pakka pysyy kasassa.

Hyvänä johtamistyylinä nuoren näkökulmasta voidaan pitää yhteisen päämäärän saavuttamista. Silloin korostuu reiluuden ja yhdenvertaisuuden arvot. Tämän kautta koko ryhmä pystyy tekemään yhteistyötä hyvässä sovussa ajattelematta, kuka on korkeammassa asemassa.

Polkuni varatoimitusjohtajana on ollut hyvin antoisa ja pidän työstäni suuresti. Eniten tässä positiossa olen oppinut tietenkin johtajuudesta, mutta ennen kaikkea ihmisten käsittelemisestä. Johtajana minulle on tärkeää, että jokainen työntekijä tulee huomioiduksi ja kaikki saa vapaasti ideoida, miten yritystä pitäisi kehittää. En halua, että kukaan tuntee itsensä GraniWorksin sisällä merkityksettömäksi. Osallistumisen kautta saadaan parhaiten tuloksia aikaan, kun ryhmä on sitoutunut yritykseen. Se tekee yrityksestä myös tekijöidensä näköisen.  Sen takia on myös tärkeää, että jokaiselle annetaan mahdollisuus tuoda omia näkökulmia asioihin ja se on myös yksi syy miksi hain varatoimitusjohtajan paikkaa, jotta saan toteuttaa näitä arvoja.

Nuorten on usein haastavaa saada töitä ja se aiheuttaa monelle nuorelle ison kynnyksen aloittaa työnhakuprosessi. GraniWorksissä parasta on se, että pystymme tarjoamaan lukiolaisillemme hyvin matalalla kynnyksellä töitä huomioiden tietenkin, että työtehtävät ovat soveltuvia työntekijöillemme. Itse pidän hyvin tärkeänä jatkuvaa oppimista, koska se myös kasvattaa meidän kokemusta. Parhaiten kokemusta saadaan työskentelystä sekä opiskelusta. Kun työkokemus kasvaa eri tehtävissä, niin asioiden tekeminen ja uusien työtehtävien hakeminen tuntuu paljon varmemmalta. Tienaaminen on myös yksi motivaattori työskentelyssä ja nuoren näkökulmasta pidän sitä tärkeänä, että opitaan miten työn avulla rahaa voidaan tienata.

Kirjoittaja Jimi Toivonen, 17-vuotias GraniWorksin varatoimitusjohtaja. Jimi johtaa tällä hetkellä GraniWorksin toimintaa yhdessä toimitusjohtaja Tuomas Asujan kanssa.

GraniWorksin tavoitteena on työllistää lukiolaisia ja kasvattaa heidän työkokemusta eri aloilla. Yrityksen toiminnasta vastaa itse lukiolaiset ja neuvoa antava opettaja. GraniWorksin yritystoimintaan pystyy hakemaan kuka tahansa Kauniaisten lukiolainen ja uusia henkilöitä rekrytoidaan joka vuosi uusilta vuositasoilta.

Millaista johtajuutta nuoret haluavat vuonna 2030? Tutustu Nuoret ja johtajuus -tutkimukseemme.

johtajuusverkosto_graafinenelementti_2-oranssi-taivas