Julkaistu 6.4.2020. 
Ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa.

Oikealla tavalla käytetty itse tehty kasvomaski saattaa vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, jolloin vähenee mahdollisuus viruksen leviämiselle.

Kasvomaski voi olla viruksen levittäjä. Jos päälle puettua maskia puetaan päälle edestakaisin , sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin.

Huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit ja korkea ikä, aiheuttavat sen, että hengityksensuojaimia ei välttämättä jaksa käyttää tai terveysongelmat voivat pahentua. Älä siis tuputa maskin käyttöä kenellekään, koska niiden käytön turvallisuutta käyttäjälle ei voi tietää.

Älä myöskään pue mitään maskia pikkulapselle. Se saattaa aiheuttaa hänelle tukehtumisvaaran. 

Kun käytät itsetehtyä kasvomaskia, muista että, kasvomaskin paikalleen asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei likaantunut maski aiheuta tartuntariskiä.

Vinkit kasvomaskin tekoon

  • Tee maski ohuesta kankaasta, jolloin maskista ei tule liian tiivis. Jos maskin hengitysvastus on liian suuri, sen läpi ei jaksa hengittää riittävän hyvin. Tällöin myös hiilidioksidin määrä hengitysilmassa nousee liian korkeaksi.
  • Huomioi , että kankaan pitää kestää 90 asteen pesu tai keittäminen. Jos maski on kertakäyttöinen, se voi hyvin olla materiaalia, joka mielletään kertakäyttöiseksi, esimerkiksi talouspaperia.
  • Kasvomaskin tulee peittää suu ja nenä ja sen on pysyttävä hyvin kasvoilla. Maski ei saa myöskään kiristää liiallisesti käyttäjän päätä.

Muistilista maskin käyttöön

  • Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.
  • Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.
  • Älä juo tai syö maskin käytön aikana.
  • Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.
  • Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.
  • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
  • Pese kangasmaski 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski.

Älä unohda käsienpesua – kasvomaski on vain lisäturva

Muista maskia käyttäessäsi myös hyvä käsi- ja yskimishygienia, fyysisten tai lähikontaktien välttäminen sekä kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen.

Itse tehdyt kasvomaskit eivät ole virallisia hengityksensuojaimia

Itse valmistettuja kasvomaskeja ei saa nimittää hengityksensuojaimiksi tai suu-nenäsuojuksiksi, sillä hengityksensuojainten ja suu-nenäsuojainten on täytettävä vaatimuksia, joilla niiden suojaavuus ja käytön turvallisuus voidaan todentaa. Vaatimukset ovat lainsäädäntöämme ja löytyvät henkilönsuojainasetuksesta EU 2016/425 ja lääkinnällisten laitteiden EU asetuksesta EU 2017/745. Tarkemmat tekniset vaatimukset ovat standardeissa EN 149 ja EN 14683. 

Lisätiedot viestinta@ttl.fi 

Työterveyslaitoksen ohjeet on tehty yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Seuraamme myös Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tautiviraston (ECDC) julkaisuja.

Euroopan tautiviraston COVID-19-sivut

Maailman terveysjärjestön (WHO) koronavirussivut