Päivitetty 23.8.2020  
Ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa.

Oikealla tavalla käytetty kankainen kasvomaski saattaa vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, mikä saattaa vähentää virustartuntojen mahdollisuutta. 

Kasvomaski voi olla viruksen levittäjä. Jos päälle puettua maskia puetaan päälle edestakaisin , sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin.

Huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit ja korkea ikä, aiheuttavat sen, että kasvomaskia ei välttämättä jaksa käyttää tai terveysongelmat voivat pahentua. Älä siis tuputa maskin käyttöä kenellekään, koska niiden käytön turvallisuutta käyttäjälle ei voi tietää.

Älä pue mitään maskia pikkulapselle. Maski on vaikea saada pysymään liikkuvan lapsen kasvoilla ja siitä ei ole hänelle hyötyä. Pahimmillaan maski nauhoineen saattaa aiheuttaa lapselle jopa tukehtumisvaaran, kun maski valahtaa kaulalle ja nauhat sotkeentuvat.
 

Kun käytät kankaista kasvomaskia, muista että, kasvomaskin paikalleen asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei likaantunut maski aiheuta tartuntariskiä.

Vinkit kasvomaskin tekoon

 • Tee maski ohuesta, tiiviisti kudotusta kankaasta, mutta varo tekemästä liian tiivistä maskia. Jos maskin hengitysvastus on liian suuri, sen läpi ei jaksa hengittää riittävän hyvin. Tällöin myös hiilidioksidin määrä hengitysilmassa nousee liian korkeaksi.
 • Käytä yhtä tai enintään kahta kangaskerrosta. Testaa, kuinka hyvin pystyt hengittämään valintasi läpi.
 • Huomioi , että kankaan olisi hyvä kestää 90 asteen pesu tai  lyhyt keittäminen, mutta vähintään 60 asteen pesu. 
 • Kasvomaskin tulee peittää suu ja nenä ja sen on pysyttävä hyvin kasvoilla. Maski ei saa myöskään kiristää liiallisesti käyttäjän päätä.

Muistilista maskin käyttöön

 • Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.
 • Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.
 • Älä juo tai syö maskin käytön aikana.
 • Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.
 • Pese kädet ennen maskin riisumista.
 • Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.

Älä unohda turvaväliä – kasvomaski on vain lisäturva

Muista maskia käyttäessäsi myös hyvä käsi- ja yskimishygienia, fyysisten tai lähikontaktien välttäminen sekä kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen.

Itse tehdyt kasvomaskit eivät ole virallisia hengityksensuojaimia

Jos kasvomaskit eivät täytä vaatimuksia, joilla varmistetaan niiiden suojaavuus ja käytön turvallisuus, niitä ei saa nimittää hengityksensuojaimiksi tai suu-nenäsuojuksiksi. Vaatimukset ovat lainsäädäntöämme ja löytyvät henkilönsuojainasetuksesta EU 2016/425 ja lääkinnällisten laitteiden EU asetuksesta EU 2017/745. Tarkemmat tekniset vaatimukset ovat standardeissa EN 149 ja EN 14683. 

Lisätiedot viestinta@ttl.fi 

Työterveyslaitoksen ohjeet on tehty yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Seuraamme myös Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tautiviraston (ECDC) julkaisuja.

Euroopan tautiviraston COVID-19-sivut

Maailman terveysjärjestön (WHO) koronavirussivut