Päivitetty 24.9.2020  

Tätä ohjetta ei tällä hetkellä päivitetä, vaan työpaikoilla kehotetaan seuraamaan työpaikan omia ohjeita. Tästä ohjeesta löytyy tukea tilanteeseen, jossa epidemiatilanne Suomessa jälleen heikkenisi tai tartuntatilanne työpaikalla pahenisi.  Tärkeimmät tartuntojen ehkäisykeinot ovat rokotuksen ottaminen, käsien peseminen ja hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen.  

Oikealla tavalla käytetty kankainen kasvomaski vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, mikä saattaa vähentää virustartuntojen mahdollisuutta. 

Maskin tulee peittää suu ja nenä ja maskia ei pidä koskettaa käytön aikana. Valitse siis maski, jonka läpi jaksat hengittää ja joka istuu hyvin kasvoilla. 

Kun käytät kankaista maskia, muista, että kasvomaskin paikalleen asettaminen ja poistaminen vaatii huolelisuutta, jottei likaantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Jos puet ja riisut maskia edestakaisin, sen ulkopinnasta ja käsistäsi voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin. 

Huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit ja korkea ikä, aiheuttavat sen, että kasvomaskia ei välttämättä jaksa käyttää tai terveysongelmat voivat pahentua. Älä siis tuputa maskin käyttöä kenellekään, koska niiden käytön turvallisuutta käyttäjälle ei voi tietää.

Pikkulapselle ei pidä pukea maskia. Maski on vaikea saada pysymään liikkuvan lapsen kasvoilla ja siitä ei ole hänelle hyötyä. Pahimmillaan maski nauhoineen saattaa aiheuttaa lapselle jopa tukehtumisvaaran, kun maski valahtaa kaulalle ja nauhat sotkeentuvat.
 

Vinkit kasvomaskin tekoon

 • Tee maski ohuesta, tiiviisti kudotusta kankaasta, mutta varo tekemästä liian tiivistä maskia. Jos maskin hengitysvastus on liian suuri, sen läpi ei jaksa hengittää riittävän hyvin. Tällöin myös hiilidioksidin määrä hengitysilmassa nousee liian korkeaksi.
 • Kun kangas on hyvin tiivis, riittää yksi materiaalikerros. Käytä  enintään kahta tiiviisti kudottua kangaskerrosta. Testaa, kuinka hyvin pystyt hengittämään valintasi läpi.
 • Valmistusmateriaaliksi ei sovellu fleece. Tutkimuksissa on todettu, että se voi hajottaa hengitysteistä lähtevät pisarat pienemmiksi ja lisätä hengitystie-eritteistä peräisin olevia aerosoleja ilmassa.

 • Huomioi , että kankaan olisi hyvä kestää 90 asteen pesu tai  lyhyt keittäminen, mutta vähintään 60 asteen pesu. 

 • Kasvomaskin tulee peittää suu ja nenä ja sen on pysyttävä hyvin kasvoilla. Maski ei saa  kiristää mistään  liiallisesti. Mitä paremmin maski istuu yläreunasta, sitä vähemmän silmälasit huurtuvat maskia käytettäessä.
 • Jonkun muun tekemää kangasmaskia voi pienentää esimerkiksi lyhentämällä nauhoja tai ompelemalla vekki alareunaan.

 • Pese maski ennen käyttöönottoa.

Muistilista maskin käyttöön

 • Varaa päivittäin mukaasi niin monta maskia, että sinulla on jokaista pukemiskertaa varten puhdas maski.
 • Pidä mukanasi käsihuuhdetta sekä muovipussia, jossa viet käytetyt maskit pesuun.
 • Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.
 • Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.
 • Älä juo tai syö maskin käytön aikana.
 • Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, käytä käsihuuhdetta sitä ennen ja sen jälkeen. 
 • Pese kädet ennen maskin riisumista.
 • Riisu maski ottamalla kiinni vain sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Maskin puhtaanapito

 • Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele keitetty maski puhtaalla vedellä. Kuivata maski paikassa, jossa on raitis ilma.
 • Jos peset maskeja pesukoneessa, pidä pesukone puhtaana. Puhdistusohjeet löydät pesukoneen käyttöohjeista ja kaupoissa myytävien pesukoneen puhdistusaineiden pakkauksista.
 • Älä säilytä käytettyjä maskeja pitkään muovipussissa, jotta maskeihin käytön aikana kertyneet mikrobit eivät ala lisääntyä niissä.
 • Laita käytettyjen maskien muovipussi sekajätteisiin aina käytön jälkeen, jotta et vahingossa saastuta sen mikrobeilla käsiäsi, tavaroitasi tai puhtaita maskejasi.
 • Laita puhtaat, täysin kuivat maskit puhtaaseen muovipussiin uutta käyttökertaa varten.

Muista turvaväli – kasvomaski on vain lisäturva

Muista maskia käyttäessäsi myös hyvä käsihygienia, fyysisten tai lähikontaktien välttäminen sekä kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen. Pysy sairaana kotona.

Itse tehdyt kasvomaskit eivät ole virallisia hengityksensuojaimia

Jos kasvomaskit eivät täytä vaatimuksia, joilla varmistetaan niiiden suojaavuus ja käytön turvallisuus, niitä ei saa nimittää hengityksensuojaimiksi tai suu-nenäsuojaimiksi, eikä niillä voi väittää olevan käyttäjää suojaavia ominaisuuksia. Vaatimukset ovat lainsäädäntöämme ja löytyvät henkilönsuojainasetuksesta EU 2016/425 ja laissa terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 2010/629. Tarkemmat tekniset vaatimukset ovat standardeissa EN 149 ja EN 14683. 

Tarkista, milloin maskia tulee käyttää

Kasvomaskisuositus kansalaisille (THL)

Ohje työpaikoille COVID-19 riskinarvioinnin tekemiseen (Työterveyslaitos) 

Lisätiedot viestinta@ttl.fi 

Työterveyslaitoksen ohjeet on tehty yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Seuraamme myös Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tautiviraston (ECDC) julkaisuja.

Euroopan tautiviraston COVID-19-sivut

Maailman terveysjärjestön (WHO) koronavirussivut