Teksti tarkistettu ja ajan tasalla 20.9.2021  (Julkaistu ohje ja tiedote 3.3.2020) 

Tätä ohjetta ei tällä hetkellä päivitetä, mutta ohjetta voi käyttää tukena suunniteltaessa työpaikan omia koronaohjeita. Tärkeimmät tartuntojen ehkäisykeinot ovat rokotuksen ottaminen, käsien peseminen, maskien käyttö ja hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen.


Miten uusi koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut esim. yskii, tai aivastaa, laulaa tai puhuu kovaäänisesti. Virus saattaa tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä esim. yskimisen seurauksena. Viruksen säilymiseen pinnoilla tartuttamiskykyisenä vaikuttavat mm. aika, pinnan materiaali, ilman kosteus ja lämpötila. Virusten tuhoutumista ja niiden määrän vähentymistä pinnoilla voi nopeuttaa puhdistusaineiden käytöllä.

Yleinen siivous kaikenlaisissa tiloissa 

  • Tilat siivotaan aina puhtaista kohteista likaisempiin päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein. Julkisissa tiloissa, joissa useat ihmiset koskettelevat pintoja, puhdistus tulisi tehdä ainakin päivittäin. Jos mahdollista, niin useamminkin; esim. 2-4 tunnin välein varsinkin epidemian aikaan.  
  • Työpaikkojen julkiset tilat puhdistetaan eri välineillä kuin henkilöstötilat. 
  • Siivouksessa käytetään yleensä heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta.  Etenkin saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta, jota käytettäessä tulee huolehtia riittävästä tuuletuksesta ja ilmanvaihdosta.
  • Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa.   Yleiskäsineinä voi käyttää esimerkiksi tiiviitä kertakäyttökäsineitä tai kestokäsineitä.
    Tutustu käsineidenriisumisohjeeseen.
  • Etenkin bio- ja sekajätteiden roskakorit varustetaan helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla.  Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Roskakorit tyhjennetään päivittäin varsinkin julkisissa tiloissa. Sekajätepussit suljetaan tiiviisti solmimalla ristiin tai teippaamalla.
  • Siivousvälineet puhdistetaan huolellisesti siivouksen päätyttyä.  Uudelleen käytettävät siivousliinat pestään vähintään 60 asteen lämpötilassa tai desinfiointiaineessa ja kuivataan huolellisesti. Desinfioivalla yleispuhdistusaineella voidaan tarvittaessa puhdistaa avaimet, siivouskärryn kahva, lattianpuhdistusvälineiden varret ja pesuainepullojen tartuntapinnat. 
  • Kestokäsineet puhdistetaan ja kertakäyttökäsineet laitetaan sekajätteisiin. Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärpäitä myöten, kun käsineet on riisuttu.  Tutustu käsineiden riisumisohjeeseen (PDF),  jotta et kontaminoi itseäsi etkä muita kosketuspintoja.
  • Työvaatteet vaihdetaan omiin vaatteisiin ennen kuin poistutaan työpaikalta. Työvaatteet tulee pestä työpaikalla tai työnantajan tulee pesettää ne. 

WC-tilojen siivous  

  • WC-tilojen siivousohjeissa on eroja. Harkittua, hyvää aseptista työohjetta ei ole tarvetta muuttaa tämän ohjeen mukaiseksi. WC:n siivousohjeessa on kuitenkin huomioitava, että virukset erittyvät ulosteeseen ja wc-istuimen pesussa saattaa roiskua pieniä pisaroita.  
  • Käytä WC:n siivouksessa koko ajan kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Jos on saatavilla pitkävartisia nitriilikumista valmistettuja kertakäyttökäsineitä, jotka täyttävät standardin EN 374-1 mukaiset vaatimukset, niin käytä niitä. Jos niitä ei ole saatavilla, laita kertakäyttökäsineiden päälle tukevammat, pitkävartiset, useaan kertaan käytettävät, standardin EN 374-1 mukaiset käsineet WC-istuimen pesun ajaksi. Useaan kertaan käytettävät käsineet puhdistetaan  käytön jälkeen desinfiointiaineella.
  • Uudelleen käytettävillä suojakäsineillä on oltava siivousvaunussa oma astia, josta käsineet on helppo laittaa käteen koskematta käsineiden ulkopintaan muutoin kuin suuaukosta.
    Tutustu käsineidenriisumisohjeeseen.
  • WC-tiloissa pyyhi kostealla siivouspyyhkeellä ja desinfioivalla yleispesuaineella oven kahvat, hana, käsisuihku, pöytäpinta, käsienpesuallas, peili, käsienpesualtaan taustaseinä sekä paperi- ja saippuatelineet. Huolehdi erityisesti kosketuspintojen puhdistamisesta.
  • Annostele hieman puhdistusainetta wc-istuimen päälle, molemmin puolin wc-istuimen kantta ja kannen istuinrengasta. Laita wc-istuimen kansi kiinni ja huuhtele wc-allas.
  • Annostele pesuaine wc-istuimeen ja sen reunoille, erityisesti tahroille. Laita pitkävartiset siivouskäsineet käteen. Pese allas wc-harjalla. Huuhtele harja vetäessäsi WC:n ja jätä kansi kiinni. Pyyhi wc-istuin siivouspyyhkeellä ylhäältä alas ja mahdolliset roiskeet seinältä.
  • Suositeltava toimintajärjestys wc-istuimen pyyhintään: 1. vesisäiliö ja sen nuppi, siivousliina käännetään; 2. yläkansi ja siivouspyyhkeen kääntö; 3. istuinrengas ja siivouspyyhkeen kääntö; 4. wc-istuimen alaosa.
  • Kun tulet ulos WC:stä, avaa ovi tarttumatta kahvaan tai avaa ovi paperipyyhkeen avulla.
  • Laita siivouspyyhe pyykkipussiin tai käytä kertakäyttöistä siivouspyyhettä.
  • Desinfioi kestokäsineet ja laita ne omaan astiaansa.
  • Laita kertokäyttökäsineet sekajätteeseen ja pue uudet käsineet.
  • Pyyhi lattia lattianpesuvälineillä ja yleispesuaineella. 

Erityispuhdistus covid-19-tartunnan saaneen henkilön oleskelutiloihin

  • Siivous tulee tehdä huonetilassa silloin, kun tartunnan saanut henkilö ei ole paikalla, jos on mahdollista toimia niin. Tilan tuuletus ja ilmanvaihdon tehostaminen ennen huonetilan siivoamista ja siivouksen aikana nopeuttavat viruksen ja muiden epäpuhtauksien poistumista sisäilmasta.
  • Siivousvälineiden tulee olla helposti pestäviä käytön jälkeen ja ne on puhdistava ennen seuraavaa käyttöä. Tilojen puhdistuksessa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä kertakäyttöisiä siivousvälineitä kuten siivouspyyhkeitä.  
  • Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen esim. heikosti emäksistä yleispuhdistusliuosta. Desinfiointiainetta käytetään kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien erite- ja roisketahrojen puhdistamiseen. Erite- ja roisketahrat tulee imeyttää kertakäyttöiseen imukykyiseen liinaan ennen desinfektioaineen käyttöä.  
  • Yleispuhdistuksen jälkeen kosketuspinnat käsitellään alkoholipitoisella (esim. 70 % etanolia), vetyperoksidipitoisella (esim. 0,5 %) tai klooripitoisella desinfektioaineella (esim. natriumhypokloriittiliuoksella; pitoisuus 0,05 %, laimennossuhde 1:100, jos lähtöpitoisuus 5 %). WC-tilojen saniteettikalusteet tulee käsitellä vahvemmalla klooripitoisuudella (esim. 0,1 % eli 1000 ppm).  Käyttöliuokset valmistetaan tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Valmisteiden suositeltuja käyttöpitoisuuksia ja vaikutusaikoja tulee noudattaa.
  • Desinfiointiaineet, kuten klooripitoiset aineet voivat vaurioittaa pintoja. Yli 0,5  % (5000 ppm) klooripitoisuudet on huuhdeltava pinnoilta. 0,1 %:n (1000 ppm:n) liuoksen käytön jälkeen pinnat on pyyhittävä märällä kertakäyttöliinalla, kun vaikutusaika on kulunut. Desinfektioaineiden käyttölaimennoksiin pitää merkitä viimeinen käyttöpäivä. 
  • Siivouksessa syntyneet jätteet pakataan erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan välittömästi sekajäteastiaan. 
  • Pyyhkeet ja muut tekstiilit kuten vuodevaatteet pestään ensisijaisesti 60–90 asteen pesuohjelmalla. Mikäli tekstiili ei kestä riittävän korkeaa lämpötilaa, on käytettävä desinfioivaa pesuainetta. 

Kuinka siivousalan työntekijä voi suojautua virustartunnalta?

  • Pukeudu helposti puhdistettaviin työvaatteisiin ja pestäviin kenkiin. COVID-19-tartunnan saaneen henkilön oleskelutilojen puhdistuksessa käytetään lisävaatetuksena nestettä läpäisemätöntä pitkähihaista suojatakkia ja/tai suojaesiliinaa.  
  • Käytä siivoustyössäsi kertakäyttökäsineitä ja kemikaalin suojakäsineitä (esim. nitriilikumikäsineet, vähimmäispaksuus 0,3 mm, standardin EN 374-1 mukaiset).  Varaa käyttöösi riittävästi sopivankokoisia suojakäsineitä.  Katso kertakäyttökäsineiden riisumisohje.
  • Saniteettitilojen puhdistuksessa ja desinfiointiaineiden käsittelyssä käytä tarvittaessa kaksinkertaisia suojakäsineitä. Alimmaiseksi ohuet kertakäyttökäsineet ja päällimmäiseksi kemikaalinsuojakäsineet. Laita kertakäyttö-käsineet sekajätteisiin käytön jälkeen. 
  • Klooripitoisia desinfiointiaineita käytettäessä suojaudu myös hengityksensuojaimella.   Katso tarkempi ohjeistus vahvoja desinfiointiaineita käytettäessä. 
  • Jos siivoustyössäsi ilmaan muodostuu runsaasti pisaroita tai roiskuu, käytä hengityksensuojainta (FFP2/FFP3) ja myös kasvosuojusta tai silmiensuojainta erityisesti COVID-19-tartunnan saaneen henkilön tilojen puhdistuksessa.  Katso ohje suodattavan puolinaamarin pukemiseen (FFP2/FFP3).
  • Puhdista työvälineesi huolellisesti siivouksen päätyttyä. 
  • Varo suojaimia riisuessasi koskettelua niiden ulkopintaan.  
  • Suojakäsineiden ja muiden suojainten riisumisen jälkeen puhdista  kädet  lämpöisellä  vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisella käsihuuhteella. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta ja pese kädet, kun pääset vesipisteelle. Pese kädet siivoustyön päätyttyä kyynärvarsia myöten. 

Yhteydenotot terveydenhoitoon

Jos epäilet saaneesi koronavirus COVID-19 -tartunnan, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoon tai terveydenhuollon päivystykseen puhelimitse. 

Lisätietoa  viestinta@ttl.fi  

Työterveyslaitoksen ohjeet on tehty yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Seuraamme myös Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tautiviraston (ECDC) julkaisuja.

Euroopan tautiviraston COVID-19-sivut

Maailman terveysjärjestön (WHO) koronavirussivut

Versio 1.0