Tätä Työterveyslaitoksen ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa.
Julkaistu 19.3.2020, päivitetty 25.3.2020

Työntekijä

1. Ylläpidä tai luo uusia toimivia rutiineja työpäivääsi 

 • Yritä pitää kiinni rutiineistasi ja tee asioita, mitä tekisit normaalitilanteessakin. Etätyössä ollessakin suunnittele oma työpäiväsi. Kehitä uusia toimivia, myös yhteydenpitoon liittyviä, rutiineja työpäivääsi uudessa tilanteessa.  
 • Miettikää perheen kanssa yhdessä, miten työ ja lastenhoito järjestellään, jos koko perhe on  kotona. Voitte esimerkiksi pitää päivän aluksi työmaakokouksen, jossa käytte läpi päivän ohjelmaa. Milloin itse kullakin on palaveri, opiskelu- tai muu tilannejoka vaatii erityistä työskentelyrauhaa.   Miettikää esimiehen kanssa, mitä voitte tehdä töiden sujumisen varmistamiseksi. Etsi vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa työtehtäviä tarvittaessa. Työhön syventyminen voi myös helpottaa oloasi. 
 • Mieti, mikä tässä tilanteessa sinua erityisesti huolettaa tai kuormittaa. Huolen pilkkominen yksittäisiksi konkreettisiksi asioiksi voi lisätä hallinnan tunnetta, kun asioita voi lähteä työstämään yksi kerrallaan. Yritä tunnistaa asiat, joihin voit itse vaikuttaa ja keskity niihin   
2. Hallitse työkuormasi, pidä huolta palautumisesta

 • Koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa joudutaan tekemään poikkeavia työjärjestelyjä, jotka kuormittavat työntekijöitä. Vältä tarpeetonta stressiä ja siirrä vähemmän tärkeät ja ei-kiireelliset asiat myöhemmin hoidettaviksi. Huolehdi siitä, että sinulla on mieluista tehtävää ja että sinulla on myös kevyempiä työtehtäviä, jos keskittyminen on vaikeaa. Miettikää myös työyhteisössä yhdessä ratkaisuja työkuorman hallintaan. 
 • Huolehdi omasta palautumisestasi ja tauota työtäsi. Voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi liikunnalla. Lähde vaikka ulos kävelylle tai pyörälenkille. Kokonaan neljän seinän sisälle ei kannata jäädä.  Liikunta virkistää ja vähentää stressiä. Verkosta löytyy esimerkiksi jumppaohjeita. 

3. Seuraa vain luotettavia tietolähteitä

 • Huolestumisen myötä huhujen määrä työpaikallakin tyypillisesti lisääntyy, liikkeellä on myös väärää tietoa. Seuraa oman organisaatiosi tiedottamista ja ohjeistuksia ja viranomaisten tiedotteita, kuten thl.fi ja ttl.fi. Muista, että ylenpalttinen informaation tai somen seuraaminen saattaa myös lisätä omaa huoltasi. 

4. Älä huolehdi yksin

 • Jos joudut tekemään paljon etätöitä, pidä päivittäin yhteyttä työkavereihisi ja esimiehiisi puhelimella tai muilla etäyhteyksillä. Kokeile vaikka virtuaalisia aamukahveja! 
 • Jaa huolesi työkavereiden kanssa, koska jaettu huoli on kevyempi kantaa. Pidä yhteyttä sosiaalisiin verkostoihisi sähköisin keinoin. Voit myös tarvittaessa olla yhteydessä esimieheesi, työsuojeluvaltuutettuun, työterveyshuoltoon tai muihin tukea tarjoaviin tahoihin työpaikallasi. Jos sinulla ei ole työyhteisöä, hae vertaistukea muista verkostoistasi. 

5. Huolehdi myös työkaveristasi

 • Kukin reagoi eri tavoin stressaavissa tilanteissa. Työn luonteesta riippuen mahdollisuudet tehdä etätöitä ovat vaihtelevat. Kysy mitä työkaverille kuuluu. Osoita välittämistä ja hae itsekin tukea työyhteisössäsi.  

Esimies 

 1. Huomioi kaikki työntekijäsi 

 •  Osa työntekijöistä voi olla karanteenissa tai etätyössä kotona, osa sairaana ja osa työpaikalla normaalia vaativammassa työtilanteessa. Muista kysyä kuulumisia ja huolehtia ajantasaisesta tiedon kulusta kaikille. Huolehdi siitä, että kaikkien työtehtävät on mietitty. 

 2. Varaa aikaa keskustelulle 

 •  Käykää yhteistä keskustelua siitä, mitä koronavirustilanteeseen varautuminen tarkoittaa teidän työpaikallanne ja miten muuttuneessa tilanteessa toimitaan.  
 •  Keskustelua on hyvä käydä jatkuvasti, koska tilanteet muuttuvat nopeasti ja poikkeustilanteessa tiedon vastaanottokyky on monesti heikentynyt.  
 •  Ole mahdollisuuksien mukaan säännöllisesti yhteydessä työntekijöihin ja anna lupa olla sinuun yhteydessä matalalla kynnyksellä. Pyri huomioimaan työntekijöiden erilaiset elämän- ja perhetilanteet. 

 3. Viesti johdonmukaisesti ja selkeästi 

 •  Huomioi oman organisaatiosi johdon linjaukset. On tärkeää, että työpaikalla ei anneta ristiriitaisia ohjeita.  

 4.  Huolehdi työntekijöistäsi  

 •  Mikäli huolestut yksittäisen työntekijäsi jaksamisesta, toimi työpaikkasi varhaisen välittämisen mallin mukaisesti.  Osoita välittämisesi ja halusi auttaa. 

 5. Huolehdi myös omasta hyvinvoinnistasi! 

 •  Koronaviruksen aiheuttamat työssä käynnin rajoitukset, työtapojen muutokset ja töiden uudelleenjärjestelyt ovat kansallisessa ja kansainvälisessäkin tilanteessa poikkeukselliset.   
 •  Esimies joutuu poikkeustilanteessa huolehtimaan monista asioista normaalin arjen työn sujuvuuden lisäksi. Varmista, että pidät työpäivän aikana riittävästi taukoja ja että työpäiväsi eivät veny liikaa. Huolehdi omasta palautumisestasi ja siitä, että sinäkin saat tukea. 

 Lisätiedot: 
viestinta@ttl.fi  

 Tutustu myös: 

 Ohje etätyön tekemisen tueksi 

 Vinkkejä hyvään uneen ja palautumiseen työstä 

Hyvän mielen työpaikka - työkalupakki esimiehelle